Frikadeller

Frikadeller van Hetty van Es

(deens gehakt)
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 700 gram vastkokende aardappels geschild en in grove stukken (of opbak aardappels uit het koelschap)
  • zout
  • 400 gram gehakt half-om-half
  • zwarte peper
  • 40 gram bloem
  • 40 gram havermout
  • 120 ml melk
  • 1 ei
  • 1 ui fijngemalen
  • handje platte peterselie fijngehakt
  • zonnebloemolie of arachideolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Heb je verse aardappels, kook deze dan 5 minuten voor en laat afkoelen.
  • Bij opbakaardappels uit het koelschap hoeft dit niet.
  • Smelt 20 gram boter in een steelpan, maar laat niet bruin worden.
  • Verdeel de aardappels over het bakpapier, schenk de boter erover en bestrooi met een snuf zout.
  • Meng dit door de aardappels en zet de bakplaat in de oven voor 35 – 45 minuten.
  • Schep een paar keer om en haal uit de oven als de aardappels knapperig en goudbruin zijn.
  • Meng het gehakt met 1,5 tl zout, flinke snuf peper, bloem, havermout, melk, ei, ui en de peterselie in een kom.
  • Meng goed door elkaar met je handen, ik heb een paar minuten gekneed.
  • Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur, op niet te hoog vuur.
  • Smelt de resterende boter erin en schenk op het laatst een scheut olie erbij.
  • Plaats de kom naast je pan en maak met 2 lepels ovaaltjes van het gehakt (totaal maak je ongeveer 16 frikadeller), laat deze een voor een in het vet glijden.
  • Bak de frikadeller om en om in het vet, ongeveer 5 minuten per kant tot ze gaar zijn.
  • Bak het in delen, dus 8 frikadeller per keer en houd ze warm onder aluminiumfolie na het bakken.
  • Houd het vuur tijdens het bakken laag, anders bakken ze snel aan.
  • Serveer de frikadeller met de gebakken aardappels en je bijgerecht.

Notities / Tips / Wijnadvies

serveer erbij:

geroosterde rode bietjes of in mijn geval een salade met plakjes geroosterde biet en augurk

Variatietips:

Je kunt ook groente frikadeller maken met bijvoorbeeld fijngehakte broccoli, bleekselderij of sliertjes wortel.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Vlees
Land van herkomst Denemarken