Gans [gevuld] met pruimen en appel voor de Kerst

Porties: 8 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 350 gram gedroogde pruimen
  • 750 gram appels
  • zout , naar smaak
  • 2 eetlepel(s) suiker
  • 1 stuk rode kool
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • peper , naar smaak
  • 1 theelepel suiker
  • 4 eetlepel(s) karwijzaad
  • 8 appels

Instructies

  • De vulling is heel eenvoudig: laat 350 gr. Gedroogde pruimen 1 nacht weken, meng deze met 750 gr. In plakjes gesneden appels (gewagen na het schillen en het verwijderen van de klokhuizen}, voeg wat zout toe en eventueel wat suiker.
  • Vul de gans met het fruit.
  • Weeg de gevulde gans en reken voor de braadtijd 15 minuten per 450 gr. En daarna nog eens 15 minuten extra.
  • Zet de gans eerst in een vrij hete oven, 220 a 230 graden; draai nadat de helft van de braadtijd verstreken is, de oven wat lager, tot 190 graden als u de gans graag heel gaar hebt kunt u de braadtijd verlengen tot 18 min per 450 gram om te voorkomen dat de gans vet wordt moet men na 45 minuten voorzichtig het vel doorprikken met een vleespen of vork; het vet spat er dan uit.
  • Prik echter niet te diep, want dan wordt het vlees vet.
  • Herhaal dit als de gans gaar is of 30 a 40 minuten na het eerste prikken.
  • Het vet uit de braadslede kan gebruikt worden om een rode koolschotel klaar te maken.
  • Schaaf de rode kool en doe dit in een pan met een beetje water, 1 eetlepel citroensap of azijn, peper en zout, een schepje suiker en 1 a 2 eetlepels van het vet wat uit de gans is gedropen.
  • Kook de rode kool in ca. 1 uur gaar onder nu en dan omscheppen.
  • Voeg degewenst 2 a 4 eetlepels karwijzaad toe.
  • Serveer de gans met de rode kool; geef er ook nog gepofte appels bij. Hiervoor hebt u nodig: stevige appels, die niet geschild of geboord mogen worden.
  • Was de appels en laat die in een matig warme oven gaar worden
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte
Land van herkomst Duitsland
Feestdagen etc Kerst