De vulling is heel eenvoudig: laat 350 gr. Gedroogde pruimen 1 nacht weken, meng deze met 750 gr. In plakjes gesneden appels (gewagen na het schillen en het verwijderen van de klokhuizen}, voeg wat zout toe en eventueel wat suiker.
Vul de gans met het fruit.
Weeg de gevulde gans en reken voor de braadtijd 15 minuten per 450 gr. En daarna nog eens 15 minuten extra.
Zet de gans eerst in een vrij hete oven, 220 a 230 graden; draai nadat de helft van de braadtijd verstreken is, de oven wat lager, tot 190 graden als u de gans graag heel gaar hebt kunt u de braadtijd verlengen tot 18 min per 450 gram om te voorkomen dat de gans vet wordt moet men na 45 minuten voorzichtig het vel doorprikken met een vleespen of vork; het vet spat er dan uit.
Prik echter niet te diep, want dan wordt het vlees vet.
Herhaal dit als de gans gaar is of 30 a 40 minuten na het eerste prikken.
Het vet uit de braadslede kan gebruikt worden om een rode koolschotel klaar te maken.
Schaaf de rode kool en doe dit in een pan met een beetje water, 1 eetlepel citroensap of azijn, peper en zout, een schepje suiker en 1 a 2 eetlepels van het vet wat uit de gans is gedropen.
Kook de rode kool in ca. 1 uur gaar onder nu en dan omscheppen.
Voeg degewenst 2 a 4 eetlepels karwijzaad toe.
Serveer de gans met de rode kool; geef er ook nog gepofte appels bij. Hiervoor hebt u nodig: stevige appels, die niet geschild of geboord mogen worden.
Was de appels en laat die in een matig warme oven gaar worden