Garam masala 1
Garam masala is een beroemd kruidenmengsel uit de Indiase keuken, dat per
streek en per gerecht verschilt. Kerriepoeder, zoals wij dat kennen, wordt
alleen gemaakt voor de export. Met de volgende kruiden maakt u de basis
garam masala (2 maanden houdbaar):
Ingrediënten
- 2 eetlepels komijnzaadjes
- 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
- 2 theelepel kruidnagelpoeder
- 2 eetlepels korianderzaadjes
- 2 theelepel karwijzaadjes
- 1½ theelepel kardemomzaadjes
- 1 kaneelstokje
- ½ nootmuskaatbol fijngeraspte
Instructies
- Rooster alles al roerend ± 2 minuten in een droge koekenpan en maal het fijn in een blender of koffiemolen.
- Of gebruik alle kruiden in poedervorm.
- Door te spelen met de ingrediënten kunt u de smaak van de garam masala
Notities / Tips / Wijnadvies
variaties
Het mengsel wordt geler met kurkuma of saffraan.Met gedroogde rode pepertjes wordt het scherper.
Door de garam masala smeuïg te maken met olie krijgt u 'currypasta's'.
Het kruidenmengsel is dan ook als marinade te gebruiken voor vlees of kip.