Gebakken rijst met spekjes, scampi, lente-ui en koriander

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gr gerookte spekblokjes
  • 250 gr scampi gekookte
  • 500 gr rijst voorgekookte
  • arachideolie
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel suiker Demarara
  • enkele lente-uitjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ui
  • 2 chili's
  • 2 looktenen
  • vijfkleurenpeper
  • een paar takjes koriander

Instructies

  • Dit is een wat moeilijker gerecht dat enige wok-ervaring vergt.
  • Maak dat de wok zeer heet is voor je begint te roerbakken.
  • Als de wok niet warm genoeg is, zullen niet alleen de spekjes te veel aanzetten, ook de rijst zal makkelijk aan de wok gaan kleven.
  • Wanneer je het eimengsel in de wok giet, moet je echt doorwerken.
  • Als het ei eenmaal min of meer onder de rijst zit, mag het vissausmengsel erover.
  • Deze saus zorgt tegelijk voor de smeuïgheid van het geheel.
  • Hak de ui en de looktenen fijn.
  • Snijd de chili's in de lengte door, verwijder de zaadjes en snipper ze fijn.
  • Pel de scampi en verwijder het darmkanaal - snijd grote exemplaren doormidden.
  • Kluts de eieren en meng ze met de sojasaus.
  • Meng de vissaus met het citroensap en de suiker.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en haal de bladeren van de koriander.
  • Verhit de wok tot deze zeer heet is.
  • Giet enkele lepels arachideolie in de wok.
  • Als de olie walmt, worden de ui, de look en de chili's kort aangebakken.
  • Voeg dan de spekjes toe en laat ook de scampi kort meewarmen.
  • Schep er de voorgekookte rijst door en roerbak tot alles warm is.
  • Zet het vuur lager.
  • Schuif het rijstmengsel naar de kant, zodat de bodem van de wok vrijkomt.
  • Giet het eimengsel in de wok en werk met de wokschep op tot roereiconsistentie.
  • Schep nu geleidelijk het rijstmengsel door het ei en begiet met het vissausmengsel.
  • Warm, onder voortdurend roerbakken door.
  • Neem de wok van het vuur,schep de koriander door de rijst en versier met de lente-ui.
  • Verdeel het gerecht over warme kommetjes en dien onmiddellijk op.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst België