Gedroogde scharretjes met appeltjes
Gerecht van het Friese waddeneiland Skylge (Terschelling) Nog altijd worden op Terschelling de scharretjes gedroogd om ze te bewaren.
Ingrediënten
- 4 gedroogde scharretjes
- 2 preien
- 1 winterwortel
- 1 theelepel zout
- 3 peperkorrels
- ½ bosje peterselie
- 1 liter water
- 250 gram rijst
- 8 zoete appeltjes
- 3 deciliter witte wijn
- 40 gram suiker
- 15 gram pijpkaneel
- 2 eetlepel(s) aardappelmeel
- 2 eetlepel(s) water
Instructies
- Was de gedroogde scharretjes en laat ze 24 uur in een pan met ruim water weken.
- Ververs het water 3 of 4 keer.
- Maak de preien schoon en snijd ze in ringen.
- Schraap de winterwortel en snijd in plakjes.
- Doe de groenten in een pan met 1 liter water en voeg het zout, de peperkorrels en de gewassen peterselie toe.
- Breng aan de kook en leg de geweekte scharretjes erin.
- Laat de vis in 45 minuten op laag vuur gaar worden.
- Kook de rijst. Schil intussen de appeltjes en verwijder de klokhuizen.
- Giet de wijn in een pan en doe de suiker en de pijpkaneel erbij.
- Breng aan de kook, leg de appeltjes erin en kook ze in 25 minuten gaar.
- Maak van het aardappelmeel met 2 eetlepels water een glad papje en bind er het kooknat van de appeltjes mee.
- Schep de gekookte rijst in een schaal en leg er de scharretjes met de groenten op.
- Geef de appeltjes in de saus er apart bij.
- Het gerecht wordt gegeten met rijst.