GEDROOGDE SCHARRETJES MET APPELTJES

Gedroogde scharretjes met appeltjes

Gerecht van het Friese waddeneiland Skylge (Terschelling)
Nog altijd worden op Terschelling de scharretjes gedroogd om ze te bewaren.
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 gedroogde scharretjes
  • 2 preien
  • 1 winterwortel
  • 1 theelepel zout
  • 3 peperkorrels
  • ½ bosje peterselie
  • 1 liter water
  • 250 gram rijst
  • 8 zoete appeltjes
  • 3 deciliter witte wijn
  • 40 gram suiker
  • 15 gram pijpkaneel
  • 2 eetlepel(s) aardappelmeel
  • 2 eetlepel(s) water

Instructies

  • Was de gedroogde scharretjes en laat ze 24 uur in een pan met ruim water weken.
  • Ververs het water 3 of 4 keer.
  • Maak de preien schoon en snijd ze in ringen.
  • Schraap de winterwortel en snijd in plakjes.
  • Doe de groenten in een pan met 1 liter water en voeg het zout, de peperkorrels en de gewassen peterselie toe.
  • Breng aan de kook en leg de geweekte scharretjes erin.
  • Laat de vis in 45 minuten op laag vuur gaar worden.
  • Kook de rijst. Schil intussen de appeltjes en verwijder de klokhuizen.
  • Giet de wijn in een pan en doe de suiker en de pijpkaneel erbij.
  • Breng aan de kook, leg de appeltjes erin en kook ze in 25 minuten gaar.
  • Maak van het aardappelmeel met 2 eetlepels water een glad papje en bind er het kooknat van de appeltjes mee.
  • Schep de gekookte rijst in een schaal en leg er de scharretjes met de groenten op.
  • Geef de appeltjes in de saus er apart bij.
  • Het gerecht wordt gegeten met rijst.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Friesland / Nederland