Gegrilde kalfsoesters met artisjok-sinaasappelsalade

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 3 handsinaasappels
  • 1 blikje artisjokharten
  • 4 kalfsoesters van 150 g per stuk
  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) sesamzaad
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 12 takjes bladselderij

Instructies

  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Leg de uiringen een uur in een kom met water.
  • Snijd de schillen van de sinaasappels.
  • Verwijder alle witte velletjes.
  • Snijd de sinaasappels in plakken van 1 cm.
  • Verwijder de pitten.
  • Spoel de artisjokharten af en laat ze uitlekken.
  • Smeer de kalfsoesters in met olijfolie.
  • Rooster de sesamzaadjes in enkele druppels olie op een niet te hoog vuur lichtbruin.
  • Schep ze uit de pan in een kom.
  • Kneed met beide handen de uien in water.
  • Door deze handeling verdwijnt de scherpe smaak.
  • Laat ze uitlekken.
  • Schep artisjokharten, uiringen en sinaasappelringen door elkaar.
  • Gril de kalfsoesters, bijvoorkeur in een grillpan, in ongeveer 15 minuten op een niet te hoog vuur net gaar.
  • Draai ze halverwege de griltijd om.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper en sesamzaad.
  • Leg de kalfsoesters op de borden.
  • Schep de artisjok-ui-sinaasappelsalade ernaast.
  • Besprenkel de salade met balsamicoazijn.
  • Garneer met takjes selderij.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer in plaats van een salade bij dit gerecht warme witte bonen met stukjes beetgaar gekookte bleekselderij en warm gemaakte dolma's. Een dolma is een met rijst gevuld druivenblad. Blikjes dolma's zijn te koop in de supermarkten en bij Turkse winkels.

Wijnadvies:

Ga voor een droge, stevige witte wijn. In aanmerking komt de wijn van de maand, een fraaie Chardonnay uit het Loiregebied (9-11ºC).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Kalfsvlees / Vlees
Land van herkomst Turkije