Geroosterde varkensoester met tapenade van pistachenootjes
AllerHande december 2000
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepel djinten gemalen komijn
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 zakje koriander 15 g
- 50 g pistachenootjes gepelde / zakje
- 1 eetlepel gemberjam
- ½ zakje veldsla à 75 g
- 4 varkensoesters à ca. 100 g
- 1 rode peper
- 2 sinaasappels
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
Instructies
- Sinaasappels schoonboenen onder koud stromend water en schil eraf raspen.
- Helft heel fijn hakken.
- Boven diep bord knoflook uitpersen. 1½ theelepel djinten, fijngehakte sinaasappelschil en olie erdoor roeren.
- Varkensoesters ermee bestrijken, in bord leggen en minstens 30 minuten in koelkast laten marineren.
- Sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees en met scherp mesje partjes tussen vliesjes uitsnijden.
- Partjes elk in ca. 3 stukjes snijden. ¼ deel van koriander fijn hakken.
- Peper schoonmaken, zaadjes verwijderen en peper in dunne reepjes snijden.
- Pistachenootjes grof hakken en in droge koekenpan lichtbruin roosteren.
- Rest van djinten erdoor scheppen.
- Overdoen in schaal en sinaasappel, peperreepjes, fijngehakte koriander en jam erdoor scheppen.
- Tapenade op smaak brengen met zout en peper.
- Veldsla schoonmaken en in kom doen.
- Rest van koriander door veldsla scheppen.
- Grillplaat of grillpan heet laten worden en vlees in ca. 7 minuten bruin roosteren, halverwege keren.
- Over vier borden veldsla verdelen.
- Varkensoesters erop leggen.
- Bestrooien met zout en peper.
- Bergje tapenade erop scheppen.
- Garneren met rest van sliertjes sinaasappelschil.
- Rest van tapenade apart erbij serveren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatietip:
Dit gerecht kun u ook maken met kalfsoesters of met lamsfilets.
De roostertijd voor beide vleessoorten is ca. 5 minuten.
De roostertijd voor beide vleessoorten is ca. 5 minuten.