Geroosterde varkensoester met tapenade van pistachenootjes

AllerHande december 2000
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepel djinten gemalen komijn
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 zakje koriander 15 g
  • 50 g pistachenootjes gepelde / zakje
  • 1 eetlepel gemberjam
  • ½ zakje veldsla à 75 g
  • 4 varkensoesters à ca. 100 g
  • 1 rode peper
  • 2 sinaasappels
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Sinaasappels schoonboenen onder koud stromend water en schil eraf raspen.
  • Helft heel fijn hakken.
  • Boven diep bord knoflook uitpersen. 1½ theelepel djinten, fijngehakte sinaasappelschil en olie erdoor roeren.
  • Varkensoesters ermee bestrijken, in bord leggen en minstens 30 minuten in koelkast laten marineren.
  • Sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees en met scherp mesje partjes tussen vliesjes uitsnijden.
  • Partjes elk in ca. 3 stukjes snijden. ¼ deel van koriander fijn hakken.
  • Peper schoonmaken, zaadjes verwijderen en peper in dunne reepjes snijden.
  • Pistachenootjes grof hakken en in droge koekenpan lichtbruin roosteren.
  • Rest van djinten erdoor scheppen.
  • Overdoen in schaal en sinaasappel, peperreepjes, fijngehakte koriander en jam erdoor scheppen.
  • Tapenade op smaak brengen met zout en peper.
  • Veldsla schoonmaken en in kom doen.
  • Rest van koriander door veldsla scheppen.
  • Grillplaat of grillpan heet laten worden en vlees in ca. 7 minuten bruin roosteren, halverwege keren.
  • Over vier borden veldsla verdelen.
  • Varkensoesters erop leggen.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Bergje tapenade erop scheppen.
  • Garneren met rest van sliertjes sinaasappelschil.
  • Rest van tapenade apart erbij serveren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietip:
Dit gerecht kun u ook maken met kalfsoesters of met lamsfilets.
De roostertijd voor beide vleessoorten is ca. 5 minuten.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Noten / Varkensvlees / Vlees