Grambambuli
Hongaarse oudejaarsavonddrank
Ingrediënten
- 500 gr gedroogd fruit rozijnen, abrikozen, oranjesnippers en Franse vruchtjes (samen 500 gram)
- 1 pakje dadels ontpitt
- 100 gram walnoten gepelde
- 1 kg suikerklontjes
- ½ liter Jamaica rum
- 2 flessen witte landwijn
- kruiden
- 1 liter thee
- 2 dl citroensap of ananas-citroensap of sinaasappelsap
Instructies
- Laat de gewassen zuidvruchten 24 uur weken, ontpit ze en verdeel ze zo nodig in stukjes.
- Leg die in een grote vuurvaste schaal en voeg de oranjesnippers, de in stukjes gesneden dadels en de grofgehakte walnoten toe.
- Leg een ijzeren rooster over de schaal, schud de suikerklontjes hierop en begiet deze met de rum.
- Steek de rum klokslag 12 uur aan, wacht tot de alcohol is opgebrand en laat de gesmolten suiker in de schaal druppelen.
- Voeg dan de warm gekruide wijn, de hete thee en het vruchtensap aan de massa toe.
- Roer de drank goed om en dien hem op in grote wijn- of limonadeglazen met een klein deel van de vruchten.
- Uit Italië, Zweden en Spanje