Hamlapjes met mosterd en boerenkoolpesto

Snel te maken
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 zak boerenkool 300 g
  • 1 bakje gerookte spekblokjes 125 g
  • 25 g geroosterde pijnboompitten
  • 25 g overjarige kaas
  • 2 eetlepels olijfolie ca.
  • 100 ml witte wijnazijn ca.
  • 80 g roomboter
  • 300 g hamlappen
  • 2 eetlepels Zaanse mosterd
  • 1 Groninger metworst met kruidnagel
  • 150 g sjalotten in ringen
  • 100 ml melk ca.
  • 1 appels jonagold geschild en in stukjes
  • mespunt komijn gemalen
  • 1 zakje opperdoezer ronde aardappelsgeschild en in stukjes
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ teentje knoflook gepeld
  • 1 tablet groentebouillon

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Draai voor de boerenkoolpesto de boerenkool met een scheutje koud water in de blender tot een heel fijne, gladde massa.
  • Wrijf alles door een fijne zeef en vang het boerenkoolwater op.
  • Verwarm dit boerenkoolwater (maar laat het niet koken).
  • Schep met een fijne schuimspaan de boerenkoolvlokken die boven komt drijven eraf en laat de vlokken uitlekken in een zeef met de schone uitgekookte theedoek erin.
  • Hak de spekjes in een hakmolen fijn.
  • Bak het gehakte spek in een koekenpan met antiaanbaklaag rul en krokant.
  • Maal in het hakbakje van de staafmixer de pijnboompitten, de oude kaas, de uitgelekte boerenkool, een scheutje olijfolie en een drupje azijn tot een mooie pesto.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de pesto in de spuitzak.
  • Verhit 30 g boter in een koekenpan.
  • Bestrooi de hamlappen met zout en peper en bak ze in de boter bruin.
  • Bestrijk ze met mosterd en leg ze in een ovenschaal.
  • Zet ze 15- 20 minuten in de oven.
  • Maal de metworst in het hakmolentje van de staafmixer fijn.
  • Fruit de sjalotten zachtjes in 20 g boter.
  • Blus de pan met een scheutje azijn en wat melk.
  • Voeg de appel en een snufje komijn toe en stoof de appel enkele minuten.
  • Kook de aardappels in 500 ml water met een scheut melk, de laurierblaadjes, een half teentje knoflook en het bouillontablet in 15-20 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af en vang het vocht op.
  • Schuim het aardappelvocht op met de staafmixer en de rest van de boter.
  • Spuit strepen boerenkoolpesto op de borden.
  • Leg (eventueel met behulp van een steekring) een bergje appelcompote op de borden.
  • Snijd de hamlappen in plakjes en leg ze op de compote.
  • Schep de droge worst hierop.
  • Lepel het opperdoezerschuim erover.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveren met de gekookte aardappels.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Nederland