Hamlapjes met mosterd en boerenkoolpesto
Snel te maken
Ingrediënten
- 1 zak boerenkool 300 g
- 1 bakje gerookte spekblokjes 125 g
- 25 g geroosterde pijnboompitten
- 25 g overjarige kaas
- 2 eetlepels olijfolie ca.
- 100 ml witte wijnazijn ca.
- 80 g roomboter
- 300 g hamlappen
- 2 eetlepels Zaanse mosterd
- 1 Groninger metworst met kruidnagel
- 150 g sjalotten in ringen
- 100 ml melk ca.
- 1 appels jonagold geschild en in stukjes
- mespunt komijn gemalen
- 1 zakje opperdoezer ronde aardappelsgeschild en in stukjes
- 2 laurierblaadjes
- ½ teentje knoflook gepeld
- 1 tablet groentebouillon
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Draai voor de boerenkoolpesto de boerenkool met een scheutje koud water in de blender tot een heel fijne, gladde massa.
- Wrijf alles door een fijne zeef en vang het boerenkoolwater op.
- Verwarm dit boerenkoolwater (maar laat het niet koken).
- Schep met een fijne schuimspaan de boerenkoolvlokken die boven komt drijven eraf en laat de vlokken uitlekken in een zeef met de schone uitgekookte theedoek erin.
- Hak de spekjes in een hakmolen fijn.
- Bak het gehakte spek in een koekenpan met antiaanbaklaag rul en krokant.
- Maal in het hakbakje van de staafmixer de pijnboompitten, de oude kaas, de uitgelekte boerenkool, een scheutje olijfolie en een drupje azijn tot een mooie pesto.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de pesto in de spuitzak.
- Verhit 30 g boter in een koekenpan.
- Bestrooi de hamlappen met zout en peper en bak ze in de boter bruin.
- Bestrijk ze met mosterd en leg ze in een ovenschaal.
- Zet ze 15- 20 minuten in de oven.
- Maal de metworst in het hakmolentje van de staafmixer fijn.
- Fruit de sjalotten zachtjes in 20 g boter.
- Blus de pan met een scheutje azijn en wat melk.
- Voeg de appel en een snufje komijn toe en stoof de appel enkele minuten.
- Kook de aardappels in 500 ml water met een scheut melk, de laurierblaadjes, een half teentje knoflook en het bouillontablet in 15-20 minuten gaar.
- Giet de aardappels af en vang het vocht op.
- Schuim het aardappelvocht op met de staafmixer en de rest van de boter.
- Spuit strepen boerenkoolpesto op de borden.
- Leg (eventueel met behulp van een steekring) een bergje appelcompote op de borden.
- Snijd de hamlappen in plakjes en leg ze op de compote.
- Schep de droge worst hierop.
- Lepel het opperdoezerschuim erover.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveren met de gekookte aardappels.