Haringsalade met zure room en bieslook
Ingrediënten
- 3 nieuwe haringen in kleine blokjes gesneden
- 150 g gekookte ham in kleine blokjes gesneden
- 100 g gekookte aardappel in kleine blokjes gesneden
- 150 g gekookte bietjes in kleine blokjes gesneden
- 1 geschilde appel in blokjes gesneden
- 1 fijngesneden ui
- 2 eetlepels fijngesneden verse dille
- 2 eetlepels witte wijazijn
- zout
- versgemalen zwarte peper
voor de saus
- 1 bakje zure room
- ½ eetlepel citroensap + 2 eetlepels bietensap
- 1 eetlepel geraspte mierikswortel
voor de dressing
- 2 hardgekookte eieren
- 2 theelepel mosterd
- 2 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 4 eetlepels plantaardige olie
- dille topjes voor de garnering
Instructies
- Schep alle in blokjes gesneden ingrediënten in een ruime kom en meng alles voorzichtig door elkaar.
- Bespenkel met de wijnazijn en breng op smaak met peper, zout en dille.
- Halveer de eieren en wrijf zowel het eigeel als eiwit samen met de mosterd glad.Voeg daarna ook de azijn, olie en slagroom toe en roer dit tot een glad geheel.
- Roer de dressing daarna voorzichtig door de salade.
- Zet het geheel in de koelkast en laat het 2 uur intrekken.
- Maak intussen de saus door de zure room met het bietensap, citroensap, mierikwortel en peper en zout naar smaak te menegen.
- Verdeel de salade over gekoelde borden en garneer met de dille topjes.
- Schep de saus rondom en serveer direct.