Kabeli Pilau
Kip met rijst uit Afghanistan
Ingrediënten
- 1¾ kg kip in stukken verdeelde
- 2 grote uien gesnipperde
- 2 theelepels zout
- 1¾ liter water heet
- 250 gram langkorrelrijst
Voor de saus:
- 2 middelgrote uien fijngesneden
- 30 gram boter
- 1 theelepel kardemom gemalen
- 1 theelepel komijn gemalen
- 3 wortels gekookte en in plakjes gesneden
- 100 gram rozijnen
Instructies
- Doe de stukken kip, de uien, het zout en het warme water in een grote pan.
- Leg het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur 2 uur trekken (de kip moet zacht worden, maar toch stevig blijven).
- Haal de stukken kip uit de pan en laat ze afkoelen (bewaar de bouillon).
- Haal het vlees van de botten; gebruik voor dit gerecht alleen grote stukken vlees.
- Kook de rijst in water met zout gaar, giet hem af en zet de pan tot gebruik afgedekt weg.
Saus:
- Smelt de boter, fruit de uien daarin lichtbruin en neem de pan van het vuur.
- Voeg de kardemom en de komijn toe en maak er een pasta van.
- Voeg ± ½ liter van de kippenbouillon toe en laat het 5 minuten zachtjes koken.
- Breng het zo nodig verder met kardemom en komijn op smaak.
- Meng de gekookte rijst, de saus en het kippevlees door elkaar en doe het in een ingevette ovenschaal.
- Leg de wortelplakjes erop en strooi er de rozijnen over.
- Dek de schaal af en zet het gerecht 35-45 minuten in een matig warme oven (± 170
- °C).
- Voeg, als het te droog wordt, bouillon toe.
- Schep de wortelen en de rozijnen voorzichtig door de rijst met kip.
- De bouillon die u niet in het hoofdgerecht gebruikt, kunt u als soep vooraf geven.