Kadin budu köftesi
Vrouwendijen
Vrouwendijen is een Turks gehakt-met-rijst-gerecht, dat vaak koud wordt gegeten.Het is daarom geschikt als onderdeel van een koud buffet, maar ook als hoofdgerechtof avondsnack. Het is ook makkelijk als u visite krijgt. U maakt het gerecht een dagvan tevoren en u hoeft het alleen maar uit de koelkast te halen.Het is wel wat bewerkelijk, maar zeker de moeite waard.De turkse naam is: KADIN BUDU KOFTESI (kadin = vrouw, budu = dij, kofte =gehaktbal).
Vrouwendijen is een Turks gehakt-met-rijst-gerecht, dat vaak koud wordt gegeten.Het is daarom geschikt als onderdeel van een koud buffet, maar ook als hoofdgerechtof avondsnack. Het is ook makkelijk als u visite krijgt. U maakt het gerecht een dagvan tevoren en u hoeft het alleen maar uit de koelkast te halen.Het is wel wat bewerkelijk, maar zeker de moeite waard.De turkse naam is: KADIN BUDU KOFTESI (kadin = vrouw, budu = dij, kofte =gehaktbal).
Ingrediënten
- 75 gram rijst te koop in de Turkse winkel
- 500 gram runder- of lamsgehakt
- 1 ui
- zout peper, paprikapoeder
- 1 ei
- bloem
- olie (olijfolie is het lekkerst: de Turkse Kristal Zeytinyagi is te koop in blikken in diverse maten. Het is een lichte soort en zeer geschikt voor de Turkse gerechten)
Instructies
- Kook de rijst in ruim water met zout (of met een bouillonblokje) in ± 18 minuten gaar en laat hem uitlekken.
- Snipper de ui in heel kleine stukjes.
- Neem het liefst een koekenpan met anti-aanbaklaag en gebruik een heel klein beetje boter.
- Bak de ui en het gehakt halfgaar, roer voortdurend.
- Het gehakt moet los blijven en niet compleet gaar zijn.
- Laat de rijst en het gehakt in een kom afkoelen.
- Doe de rijst en het gehakt bij elkaar, doe er zout, zwarte peper, paprikapoeder en eventueel een theelepeltje gehaktkruiden bij.
- Kneed alles met de handen door elkaar; het wordt een wat vettige massa.
- Maak van deze massa balletjes: neem een stuk ter grootte van een flink ei en maak er een ovale, platte bal van (denk aan een vrouwendij).
- Leg deze balletjes een tijdje in de koelkast om ze wat stijver te laten worden.
- Klop het ei los in een diep bord en doe de bloem, vermengd met wat zout en peper in een ander diep bord.
- Verwarm een flinke bodem olie in een koekenpan.
- Wentel de balletjes eerst door het ei en dan door de bloem en bak ze met een paar tegelijk in de olie.
- Ze moeten lichtbruin van kleur worden, het bakken duurt ± 5 minuten per kant.
- Zorg dat het niet te snel gaat.
- Laat de gebakken balletjes afkoelen.
- U eet ze met de hand.
- Serveer er een citroen bij: de meeste Turken knijpen er namelijk wat druppels citroen over, voordat ze de balletjes eten.