Kippe-Saté op Thaise wijze
Equipment
- grill
- satéstokjes
- mi
Ingrediënten
- 1 halve kip ontbeend en in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden (gaat het best na de kip lichtjes te hebben ingevrozen)
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ teelepel koriander poeder
- ½ teelepel kerrie poeder
- ¼ teelepel komijn poeder
- 1 teelepel sambal oelek
- 1 teelepel vers limoensap
- 1 tot 1 1/2 eetlepels vis saus "Nham Pla" is het woord voor vissaus in het Thais
- 1 eetlepel(s) bruine suiker
- 2 eetlepel(s) olie
Instructies
Maak de marinade :
- Doe de knoflook. koriander, kerrie, komijn, sambal oelek, limoensap, vis saus, bruine suiker en olie in de keukenrobot-mixer, en mix alle ingredienten onder elkaar (kan ook met de hand als u de knoflook perst of heel fijn snippert)
- Marineer de kip in de marinade voor minimum 1 uur (een nachtje marineren laat de marinade natuurlijk volledig in het vlees trekken)
- Vierendeel de ui.
- Halveer elk kwart (maantje) van de ui en pel de rokken van de ui.
- Plaats nu 1 stukje ui op een saté-stokje, dan een stukje kip en herhaal tot uw saté-stokje bijna vol is. Voeg als laatste een stukje ui toe.
- Gril de satés voor 10 minuten aan 1 kant en 10 minuten aan de andere kant.
- Gebruik de ui als indicator voor de hitte van uw gril : Als de ui binnen de 10 minuten zwart wordt, is uw vlees te dicht bij de gril of is de gril te warm.
- Plaats het vlees verder weg van de gril en eet de zwarte ui niet op.
Notities / Tips / Wijnadvies
In Thailand is er geen ui op de satestokjes, wat de bereiding sneller maakt.