Koravapuusu
Finse oorvijgen
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 500 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1 zakje gedroogde gist
- 50 gram suiker
- ½ eetlepel kardemom gemalen
- 2 dl melk op kamertemperatuur
- ½ ei
- 75 gram boter
- 100 gram rozijnen
Voor de vulling:
- 25 gram boter
- 50 gram amandelen geschaafde
- kaneel
- 2 eetlepels suiker
- ½ ei
Instructies
- Strooi de gezeefde bloem in een hoge mengkom en roer het zout erdoor.
- Maak een kuiltje in het midden en strooi er de gist, de suiker en de kardemom in.
- Giet er de melk en het losgeklopte ei op en begin met een houten lepel van binnen naar buiten te roeren.
- Voeg er dan de zachte boter aan toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.
- Kneed er tot slot de goed gewassen en met keukenpapier gedroogde rozijnen door.
- Laat het deeg onder een vochtige doek 1 uur rijzen tot het 2 keer zijn volume heeft gekregen.
- Kneed het deeg opnieuw door en rol het vervolgens uit tot een rechthoekige lap van ±1/2 cm dik.
- Bestrijk de bovenkant met zachte boter en strooi er de geschaafde amandelen, kaneel en de suiker op.
- Rol de lap op, snijd er driehoekjes van en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Laat het deeg op een warme plaats opnieuw 20 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 225°c.
- Bestrijk de driehoekjes tot slot met losgeklopt ei, zet de bakplaat midden in de hete oven en bak de oorvijgen in ± 10 minuten gaar.
- Serveer ze warm.