Koravapuusu

Finse oorvijgen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 50 gram suiker
  • ½ eetlepel kardemom gemalen
  • 2 dl melk op kamertemperatuur
  • ½ ei
  • 75 gram boter
  • 100 gram rozijnen

Voor de vulling:

  • 25 gram boter
  • 50 gram amandelen geschaafde
  • kaneel
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ ei

Instructies

  • Strooi de gezeefde bloem in een hoge mengkom en roer het zout erdoor.
  • Maak een kuiltje in het midden en strooi er de gist, de suiker en de kardemom in.
  • Giet er de melk en het losgeklopte ei op en begin met een houten lepel van binnen naar buiten te roeren.
  • Voeg er dan de zachte boter aan toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.
  • Kneed er tot slot de goed gewassen en met keukenpapier gedroogde rozijnen door.
  • Laat het deeg onder een vochtige doek 1 uur rijzen tot het 2 keer zijn volume heeft gekregen.
  • Kneed het deeg opnieuw door en rol het vervolgens uit tot een rechthoekige lap van ±1/2 cm dik.
  • Bestrijk de bovenkant met zachte boter en strooi er de geschaafde amandelen, kaneel en de suiker op.
  • Rol de lap op, snijd er driehoekjes van en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat het deeg op een warme plaats opnieuw 20 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225°c.
  • Bestrijk de driehoekjes tot slot met losgeklopt ei, zet de bakplaat midden in de hete oven en bak de oorvijgen in ± 10 minuten gaar.
  • Serveer ze warm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Finland