Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 1 kg kweeperen
- 1 kg suiker of geleisuiker
- eventueel appels
Instructies
- Geleisuiker is weliswaar duur, maar heeft een kortere kooktijd nodig, waardoor U energie spaart.
- Als U geleisuiker gebruikt, moet U in ieder geval de aanwijzingen op het pakje opvolgen.
- Van de rijpe kweeën wordt de "wol" met een doek verwijderd.
- Dan worden de vruchten zonder ze te schillen - want in de schil zit het meeste aroma - in kleine stukjes gesneden en met zo veel water op het vuur gezet, dat de vruchten zijn bedekt.
- Als de vruchten tot brij zijn gekookt, worden ze door een haren zeef gewreven.
- Vervolgens wordt de suiker toegevoegd.
- Onder voortdurend roeren wordt het geheel tot de jamproef* gekookt, in de voorverwarmde Weck glazen gegoten en 10 minuten bij 90° C ingemaakt.
- Ook een heerlijke jamvariant is kweeperen met appels in de verhouding 2:1.
- * Als een druppel jam op een koud bord stijf is zonder een waterrandje als die is afgekoeld.