Lamsvleesstoofpot

Porties: 6
Total time 2 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie
  • 800 gr-1 kg lamsvlees in dobbelstenen van 4 x 4 cm
  • 150 gram mager ontbijtspek in reepjes
  • 25 kleine uitjes
  • 1 kleine winterwortel in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 fles rode wijn bijvoorbeeld Rousillon
  • 2 dl vleesbouillon van tablet
  • 1 bouquet garni van 2 takjes tijm 3 peterseliestelen en 1 blaadje laurier
  • 2 stengels bleekselderij
  • kruidnagels
  • zout peper
  • 200 gram champignons in vieren
  • 200 gram kerstomaatjes

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olie en bak het vlees hierin rondom bruin.
  • Schep het vlees uit de pan en bak het spek in het achtergebleven braadvet in 10 minuten bruin.
  • Roer de uitjes, wortel, bleekselderij en knoflook erdoor en bak ze 10 minuten mee.
  • Leg het vlees terug in de pan, strooi de bloem erover en bak die al roerend 3 minuten.
  • Verwarm de wijn in een steelpan, schenk hem over het vlees en roer alles goed door.
  • Schenk er eventueel wat bouillon bij; het vlees moet net onder staan.
  • Voeg het bouquet garni, zout en peper toe en laat het vlees afgedekt op zacht vuur (of in een oven van 160°C) 2 uur stoven.
  • Bak de champignons 20 minuten voor het einde van de stooftijd op hoog vuur 5 minuten in 1 eetlepel olie.
  • Schep de champignons en de tomaatjes bij het vlees en stoof ze 15 minuten mee.
  • Breng het gerecht met zout en peper op smaak.
  • (Bind de saus eventueel met een klontje beurre manié.
  • Serveer met kleine gekookte aardappelen.
  • Beurre manié
  • Beurre manié is een mengsel van gelijke delen boter en bloem.
  • Boter en bloem worden tot een pasta gekneed en met kleine klontjes tegelijk door een saus geroerd om deze te binden.
  • Beurre manié kan heel goed in de diepvries worden bewaard.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lamsvlees / Stoofpot / Vlees
Land van herkomst Nederland