Verhit 2 eetlepels olie en bak het vlees hierin rondom bruin.
Schep het vlees uit de pan en bak het spek in het achtergebleven braadvet in 10 minuten bruin.
Roer de uitjes, wortel, bleekselderij en knoflook erdoor en bak ze 10 minuten mee.
Leg het vlees terug in de pan, strooi de bloem erover en bak die al roerend 3 minuten.
Verwarm de wijn in een steelpan, schenk hem over het vlees en roer alles goed door.
Schenk er eventueel wat bouillon bij; het vlees moet net onder staan.
Voeg het bouquet garni, zout en peper toe en laat het vlees afgedekt op zacht vuur (of in een oven van 160°C) 2 uur stoven.
Bak de champignons 20 minuten voor het einde van de stooftijd op hoog vuur 5 minuten in 1 eetlepel olie.
Schep de champignons en de tomaatjes bij het vlees en stoof ze 15 minuten mee.
Breng het gerecht met zout en peper op smaak.
(Bind de saus eventueel met een klontje beurre manié.
Serveer met kleine gekookte aardappelen.
Beurre manié
Beurre manié is een mengsel van gelijke delen boter en bloem.
Boter en bloem worden tot een pasta gekneed en met kleine klontjes tegelijk door een saus geroerd om deze te binden.
Beurre manié kan heel goed in de diepvries worden bewaard.