Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
voor de cupcakes:
- 150 gram boter kamertemperatuur
- 150 gram Suiker
- 1 Mespuntje zout
- Vanille extract
- 2 Eieren maat M (kamertemperatuur)
- 190 gram Bloem
- ½ tl Bakpoeder
- ¼ tl Natrium bicarbonaat
- 40 ml warme melk
- 1 zakje cappuccino koffie of 12 gr oploskoffie
Ingrediënten voor de karamel:
- 200 gram suiker
- 90 gram water
- 90 gram boter
- 125 ml slagroom
- eventueel een 1/2 tl zeezout
Ingrediënten voor de topping:
- 2 keer een pakje slagroom van 200 ml 35% vetgehalte
- 2 keer 50 gr mascarpone
- 2 keer 2 eetlepels poedersuiker
- 1 keer 1 zakje cappuccino koffie of 10 gr oploskoffie
Instructies
Werkwijze voor de cupcake:
- Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe. Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
- Klop verder.
- Meng de 40 ml warme melk met de koffie en voeg deze toe aan het beslag. klop kort door zodat alles mooi gemengd is.
- Neem je cupcake bakvorm en papiertjes erbij.
- Vul de cupcakes tot maximaal 2/3 met beslag.
- Ik gebruik hiervoor een ijslepel.
- Bak de cupcakes gaar in een voor verwarmde oven van 175°C in ca 20 tot 25 minuutjes.
- Doe altijd de prikkertest en laat de cupcakes na het bakken volledig afkoelen op een taartrooster.
Werkwijze voor karamel:
- Doe de suiker samen met het water in een steelpan en breng het geheel zonder er in te roeren aan de kook.
- Laat het suikerwater nu koken totdat er een mooie goudbruine kleur ontstaat.
- Blus af met de slagroom.
- Let op, dit schuimt en spettert!
- Roer het geheel door tot alles mooi egaal is gemengd en voeg dan de boter toe.
- Roer verder tot de boter gesmolten is.
- Wil je een gezouten karamelsaus ?
- Voeg dan nu het zeezout toe.
- Schenk alles over in een kommetje en laat het geheel afkoelen.
- De karamel zal bij afkoeling indikken.
Werkwijze voor de topping:
- Begin met het kloppen van 1 pakje slagroom met 2 lepels poedersuiker en 50 gr mascarpone. Voeg er eventueel wat vanille extract aan toe.
- Klop het geheel goed stijf.
- Vul een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton.
- Leg de slagroom even aan de kant.
- Neem het 2de pakje slagroom.
- Schenk een kleine scheut slagroom in een kopje en verwarm dit in de magnetron.
- Voeg er de koffie aan toe en meng goed door.
- De rest van de slagroom meng je samen met de mascarpone en de poedersuiker.
- Klop het eerst even lichtjes door.
- Voeg dan de koffie slagroom toe en klop het geheel nu verder stijf.
- Vul een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton met de koffie slagroom.
- Neem de cupcake er bij en spuit eerst een mooie toef koffie slagroom.
- Zet er dan een 2de toef gewone slagroom op.
- Neem een klein boterham zakje en doe hierin de karamel.
- Knip een klein puntje van het zakje en trek nu streepjes karamel over de slagroom.