Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 500 gram woudbonen
- 3 groentenbouillonblokjes
- 2 Friese droge worsten
- 250 gram runderpoulet
- een halve pastinaak of knolselderij
- 2 winterwortels
- 4 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram sperziebonen
- 2 preien
- 200 gram spinazie
- 1 blik gepelde tomaten of verse tomaten, gepeld
- bladselderij
- tijm
- basilicum
- vlierbessenwijn
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Was de woudbonen en week ze een nacht tevoren in 1½ liter water.
- Kook de bonen in het weekwater, samen met het soepvlees en de droge worst.
- Schep regelmatig af het schuim van de bonen.
- Neem na een uur de droge worst eruit en laat die afkoelen.
- Voeg de bouillonblokjes toe en kook de bonen nog een uur tot ze gaar zijn.
- Het is belangrijk de bonen tegen de kook aan te houden, zodat ze heel blijven en daardoor hun smaak behouden.
- Maar intussen de pastinaak (of knolselderij), wortels, bleekselderij, prei en sperziebonen schoon.
- Snijd de pastinaak (of knolselderij), wortels, bleekselderij, prei en sperziebonen in kleine stukjes.
- Prak de tomaten fijn.
- Snipper de uien en de knoflook.
- Fruit de stukjes ui en knoflook in een scheutje olijfolie in een grote pan met dikke bodem.
- Voeg na drie minuten de gesneden groenten toe en fruit al roerend gedurende vijf minuten.
- Voeg dan de woudbonen met het vlees en de bouillon toe.
- Houd de soep ongeveer 15 minuten tegen de kook aan.
- Snijd de droge worst in dunne schijfjes en voeg die samen met de spinazie toe en de geprakte tomaten toe aan de soep.
- Kruid naar smaak met selderij, tijm en basilicum.
- Voeg na vijf minuten zout, peper en een glas vlierbessenwijn toe.
- Serveren met geroosterd brood en jonge kaas.