Moederdag koekjestaart

Moederdag koekjestaart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor de hartjes:

  • 240 gram roomboter koude
  • 120 gram poedersuiker
  • een snuf zout
  • Vanille extract
  • 1 koud ei
  • 380 gram bloem
  • 120 gram amandel poeder

Ingrediënten voor de schuimpjes:

  • 50 gram eiwit
  • 50 gram suiker
  • 50 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • rode kleurstof

Ingrediënten voor de slagroom en topping:

  • 200 gram frambozen diepvries
  • 250 gram mascarpone
  • 600 ml slagroom 35% of liefst 40% vetgehalte
  • 100 gram poedersuiker
  • Aardbeien en frambozen of ander rood fruit

Instructies

  • Weeg voor de schuimpjes het eiwit af van 2 eiwitten.
  • Als dit bv 55 gr is dan neem je van de suiker en poedersuiker ook 55 gr.
  • Het gewicht kan dus per ei verschillen.
  • Klop het eiwit met een snufje zout los.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop tot je eiwit mooi stijf en glanzend is.
  • Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop verder.
  • Ik heb het eiwit verdeeld in 2 helften en aan 1 helft rode kleurstof toegevoegd.
  • Goed eronder roeren.
  • Vervolgens heb ik een spuitzak met spuitmondje Wilton nr1 genomen en daar eerst een gedeelte van het witte eiwit in gedaan.
  • Daar bovenop heb ik aan elke zijkant van de zak zowel wit als rood gekleurd eiwit gedaan. als je dan de kleine rozetjes gaat opspuit zie je eerst de witte kleur en daarna krijg je een mooie mengeling van het wit en rood door elkaar.
  • Bak de schuimpjes in 1.5 uur gaar in een voorverwarmde oven van 80°C hetelucht.
  • Laat de schuimpjes daarna nog even afkoelen in de oven met de deur op een kiertje zodat het vocht weg kan.
  • Meng voor het deeg alle ingrediënten met elkaar in de Kitchenaid.
  • Zorg ervoor dat de boter en het ei koud is.
  • Meng nu alles onder elkaar totdat het deeg zich zet.
  • Neem het deeg uit de kom en kneed het snel tot een bal.
  • Leg deze in plastic folie een uurtje in de koelkast om te rusten.
  • Na het rusten rol je het deeg uit tot een lap van 5 mm dikte.
  • Neem je hart sjabloon erbij en leg dit op het deeg.
  • Met behulp van een fondant mesje snijd je nu het hart mooi uit.
  • Leg het hart voorzichtig op een stuk bakpapier.
  • Dit doe je 3 keer.
  • Ik heb mijn harten nog een half uur in de diepvries gestoken.
  • Als je ze dan gaat afbakken dan loopt het deeg niet uit en houd het dus zijn mooie vorm.
  • Bak de harten af in 14 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C hetelucht.
  • Laat ze na het bakken volledig afkoelen zodat ze uitharden.

De topping:

  • Neem de 200 gr diepvries frambozen en pureer deze door een zeef boven een steelpannetje.
  • Zet op het vuur en laat het geheel even doorkoken zodat het water uit de frambozen verdampt.
  • Zet koud weg.
  • Neem de kom van je mixer en schenk er de koude coulis en mascarpone in.
  • Meng deze kort onder elkaar.
  • Voeg nu de slagroom en het poedersuiker toe.
  • Klop alles zeer stijf en vul dan een spuitzak met een rond spuitmondje met de slagroom en zet deze nog even koud weg in de koelkast.
  • Neem nu de aardbeien en frambozen erbij.
  • Zoek de mooiste uit voor de decoratie op de taart.
  • Snijd een aantal aardbeien in kleine stukjes.
  • Neem nu je harten erbij.
  • Leg het eerste hart op een taartkarton, neem je spuitzak erbij en spuit dikke dotten mooi naast elkaar.
  • Probeer om niet buiten de randen van het hart te gaan.
  • Bij mijn hart kon ik 2 rijen dotten slagroom naast elkaar zetten.
  • Tussen de 2 rijen dotten leg je nu stukjes aardbei.
  • Enkel in het midden zodat je er aan de buitenrand niets van ziet.
  • Plaats nu het 2de hart hier bovenop en duw zacht aan.
  • Kijk of je hart overal even recht staat.
  • Spuit nu weer 2 rijen slagroom dotjes en leg er weer stukjes aardbei tussen.
  • Plaats het derde hart er op en duw weer zacht aan.
  • Kijk of alles mooi recht staat.
  • Werk af met weer 2 rijen slagroom dotjes en nu ga je decoreren met je mooie aardbeien, frambozen en schuimpjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Op het internet vind je heel veel sjablonen. Zorg ervoor dat de rand altijd minimaal 4 cm breed is. Deze breedte heb je nodig voor je slagroom dotten.
Je haalt uit het deeg 4 harten. Je kunt dus bv ook een taart maken van 2 harten en de andere 2 harten invriezen. Je hoeft ze dan enkel nog maar af te bakken. Dat scheelt tijd en werk en vooral handig als je bezoek krijgt. Het afwerken van de taart neemt namelijk niet zoveel tijd in beslag.
Wil je graag nog meer kleur op je taart ? Steek dan bv een vers muntblaadje of basilicum boven op je taart tussen de aardbeien.
Smakelijk en een fijne moederdag !!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Feestdagen etc Moederdag