Paastaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Paastaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Pasen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de biscuit:

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram maizena
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 scheutje vanille extract of voeg de zaadjes van een vanillestokje toe bij de eieren en de suiker.

Voor de crème au beurre:

  • 200 gram water
  • 480 gram suiker
  • 200 gram eiwit
  • 720 gram boter
  • Vanille extract

Voor de bloemetjes:

  • Kleurstof

Instructies

  • Warm de oven voor op 180°C.
  • Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50°C.
  • Neem de eidooiers van het vuur en klop ze tot een stevige ruban (de hoeveelheid moet verdriedubbeld zijn, dit duurt ca 10 à 15 minuten).
  • Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt.
  • Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa (ook weer ca 10 à 15 minuten kloppen) hebt verdeel je ⅓ hiervan met de ruban.
  • Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder.
  • Leg de rest van het eiwit er boven op.
  • Neem de bloem, maizena en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom.
  • Spatel de bloem er voorzichtig onder tot je een mooie luchtige massa hebt.
  • Neem de bakvorm en vul deze met het beslag.
  • Bak af in ca 35 minuten.
  • Doe altijd de prikkertest om te kijken of je biscuit gaar is.
  • Laat de biscuit volledig afkoelen.

Werkwijze crème au beurre:

  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater toe en klop de merengue nu terug koud.
  • Meet met een thermometer de eiwitten en de boter.
  • Als de temperatuur ongeveer gelijk is (maximaal 3 °C verschil) dan mag je de boter toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt.
  • Voeg als laatste het vanille extract toe.

Opbouw taart:

  • Snijd de taart met de taartenzaag in 3 lagen.
  • Besmeer de laag met de crème.
  • Leg de 2de laag er op en smeer hier ook een mooie laag crème op.
  • Leg nu het deksel erop.
  • Smeer de biscuit aan de zijkanten af met een dunne laag crème. .
  • Smeer ook een dunne laag over de bovenkant en trek als met een spatel of krabber mooi gelijk.
  • Zet de taart even in de koelkast zodat de crème kan opstijven.
  • Verdeel ondertussen de rest van je crème over een aantal kommetjes en kleur de crème. 1 kommetje moet een groene kleur krijgen, de rest is naar keuze.
  • Na het opstijven bestrijk je de taart met een 2de laag zodat de taart mooi afgewerkt uitziet.
  • Strijk mooi glad en start met de decoratie en de bloemetjes
  • Je kunt aan de taart nog een extra laag toevoegen.
  • Deze kun je dan vullen met fruit of gelei.
  • Dat maakt het dan weer net iets anders en frisser.

Moederdag koekjestaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Moederdag koekjestaart

Recept categorieën: Taart
Feestdagen etc: Moederdag
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de hartjes:

  • 240 gram roomboter koude
  • 120 gram poedersuiker
  • een snuf zout
  • Vanille extract
  • 1 koud ei
  • 380 gram bloem
  • 120 gram amandel poeder

Ingrediënten voor de schuimpjes:

  • 50 gram eiwit
  • 50 gram suiker
  • 50 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • rode kleurstof

Ingrediënten voor de slagroom en topping:

  • 200 gram frambozen diepvries
  • 250 gram mascarpone
  • 600 ml slagroom 35% of liefst 40% vetgehalte
  • 100 gram poedersuiker
  • Aardbeien en frambozen of ander rood fruit

Instructies

  • Weeg voor de schuimpjes het eiwit af van 2 eiwitten.
  • Als dit bv 55 gr is dan neem je van de suiker en poedersuiker ook 55 gr.
  • Het gewicht kan dus per ei verschillen.
  • Klop het eiwit met een snufje zout los.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop tot je eiwit mooi stijf en glanzend is.
  • Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop verder.
  • Ik heb het eiwit verdeeld in 2 helften en aan 1 helft rode kleurstof toegevoegd.
  • Goed eronder roeren.
  • Vervolgens heb ik een spuitzak met spuitmondje Wilton nr1 genomen en daar eerst een gedeelte van het witte eiwit in gedaan.
  • Daar bovenop heb ik aan elke zijkant van de zak zowel wit als rood gekleurd eiwit gedaan. als je dan de kleine rozetjes gaat opspuit zie je eerst de witte kleur en daarna krijg je een mooie mengeling van het wit en rood door elkaar.
  • Bak de schuimpjes in 1.5 uur gaar in een voorverwarmde oven van 80°C hetelucht.
  • Laat de schuimpjes daarna nog even afkoelen in de oven met de deur op een kiertje zodat het vocht weg kan.
  • Meng voor het deeg alle ingrediënten met elkaar in de Kitchenaid.
  • Zorg ervoor dat de boter en het ei koud is.
  • Meng nu alles onder elkaar totdat het deeg zich zet.
  • Neem het deeg uit de kom en kneed het snel tot een bal.
  • Leg deze in plastic folie een uurtje in de koelkast om te rusten.
  • Na het rusten rol je het deeg uit tot een lap van 5 mm dikte.
  • Neem je hart sjabloon erbij en leg dit op het deeg.
  • Met behulp van een fondant mesje snijd je nu het hart mooi uit.
  • Leg het hart voorzichtig op een stuk bakpapier.
  • Dit doe je 3 keer.
  • Ik heb mijn harten nog een half uur in de diepvries gestoken.
  • Als je ze dan gaat afbakken dan loopt het deeg niet uit en houd het dus zijn mooie vorm.
  • Bak de harten af in 14 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C hetelucht.
  • Laat ze na het bakken volledig afkoelen zodat ze uitharden.

De topping:

  • Neem de 200 gr diepvries frambozen en pureer deze door een zeef boven een steelpannetje.
  • Zet op het vuur en laat het geheel even doorkoken zodat het water uit de frambozen verdampt.
  • Zet koud weg.
  • Neem de kom van je mixer en schenk er de koude coulis en mascarpone in.
  • Meng deze kort onder elkaar.
  • Voeg nu de slagroom en het poedersuiker toe.
  • Klop alles zeer stijf en vul dan een spuitzak met een rond spuitmondje met de slagroom en zet deze nog even koud weg in de koelkast.
  • Neem nu de aardbeien en frambozen erbij.
  • Zoek de mooiste uit voor de decoratie op de taart.
  • Snijd een aantal aardbeien in kleine stukjes.
  • Neem nu je harten erbij.
  • Leg het eerste hart op een taartkarton, neem je spuitzak erbij en spuit dikke dotten mooi naast elkaar.
  • Probeer om niet buiten de randen van het hart te gaan.
  • Bij mijn hart kon ik 2 rijen dotten slagroom naast elkaar zetten.
  • Tussen de 2 rijen dotten leg je nu stukjes aardbei.
  • Enkel in het midden zodat je er aan de buitenrand niets van ziet.
  • Plaats nu het 2de hart hier bovenop en duw zacht aan.
  • Kijk of je hart overal even recht staat.
  • Spuit nu weer 2 rijen slagroom dotjes en leg er weer stukjes aardbei tussen.
  • Plaats het derde hart er op en duw weer zacht aan.
  • Kijk of alles mooi recht staat.
  • Werk af met weer 2 rijen slagroom dotjes en nu ga je decoreren met je mooie aardbeien, frambozen en schuimpjes.

Notities

Op het internet vind je heel veel sjablonen. Zorg ervoor dat de rand altijd minimaal 4 cm breed is. Deze breedte heb je nodig voor je slagroom dotten.
Je haalt uit het deeg 4 harten. Je kunt dus bv ook een taart maken van 2 harten en de andere 2 harten invriezen. Je hoeft ze dan enkel nog maar af te bakken. Dat scheelt tijd en werk en vooral handig als je bezoek krijgt. Het afwerken van de taart neemt namelijk niet zoveel tijd in beslag.
Wil je graag nog meer kleur op je taart ? Steek dan bv een vers muntblaadje of basilicum boven op je taart tussen de aardbeien.
Smakelijk en een fijne moederdag !!

Fault line taart
Recept afdrukken
No ratings yet

Fault line taart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de biscuit:
  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 75 gram maizena
  • 50 gram cacaopoeder
  • 8 gram bakpoeder
  • vanille extract of de zaadjes van een vanillestokje
  • Ingrediënten voor de chocomousse:
  • ½ liter slagroom 40% vetgehalte
  • 100 gram mascarpone
  • 60 gram poedersuiker
  • 25 gram cacaopoeder
  • 150 gram chocolade naar keuze
  • Ingrediënten voor de crème au beurre:
  • 150 gram water
  • 360 gram suiker
  • 150 gram eiwit
  • 520 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Neem je bakvorm en vet deze licht in met boter.
  • Knip een reep bakpapier af die een 8 à 10 cm hoger is dan je vorm.
  • Knip ook een rondje uit ter grootte van je bodem.
  • Leg het rondje op de bodem en duw de reep bakpapier langs de binnenzijde van de bakvorm. Doordat je deze licht hebt ingevet blijft het papier goed zitten.
  • Klop de eieren met de suiker tot een schuimige ruban.
  • Zeef ondertussen de bloem, maizena, bakpoeder en cacaopoeder in een kom zodat het al eens gemend is.
  • Zeef het nu nogmaals boven de eieren en spatel het snel maar voorzichtig onder elkaar.
  • Schenk het beslag over in de bakvorm en bak de taart in ca 35 tot 40 minuten af.
  • Doe altijd de prikker test !!!
  • Ontvorm de taart na het bakken, haal het bakpapier eraf en laat de taart volledig afkoelen.
  • Neem 200 ml slagroom en verwarm deze.
  • Voeg er de chocolade en het cacaopoeder aan toe.
  • Meng alles goed door totdat de chocolade gesmolten is.
  • Voeg de rest van de slagroom toe, roer door en haal alles door een zeefje.
  • Zo verwijder je de eventuele klontjes van de cacao.
  • Zet de slagroom koud weg tot gebruik.
  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop ondertussen het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater van 121°C toe in een kleine straal.
  • Klop de merengue nu terug koud. Je merengue en boter moeten ongeveer dezelfde temperatuur hebben.
  • Zijn deze vrijwel gelijk ?
  • Dan voeg je de boter in stukjes toe en klop je verder.
  • Zet de machine stil en ga met spatel even langs de randen.
  • Voeg smaakstof toe en klop het geheel nog eens goed door.
  • Zet de crème weg tot gebruik, deze mag niet in de koelkast staan !!
  • Snijd de taart 2 keer door.
  • Klop de chocomousse samen met 60 gr poedersuiker en de mascarpone stijf.
  • Doe de chocomousse in een spuitzak met rond spuitmondje.
  • Smeer de 1ste schijf taart in met aardbeiengelei en verdeel er de helft van de chocomousse over.
  • Leg de 2de schijf erop en smeer weer in met aardbeiengelei. verdeel de rest van de chocomousse erover.
  • Leg het deksel er op.
  • Kijk dat je taart overal mooi recht is.
  • Duw hier en daar voorzichtig bij en schraap de overtollige chocomousse weg.
  • Neem de crème au beurre erbij en smeer de taart bovenop en langs de zijkanten dun in. men noemt dit Crum coating.
  • Neem nu de krabber of liniaal en ga hiermee langs de zijkanten. schraap de crème grotendeels weg, je neemt zo ook alle kruimels van de biscuit mee. Deze overtollige crème doe je in een aparte kom en gaat niet terug in je crème au beurre anders krijg je daar de kruimels bij en dat is niet mooi. Strijk alle mooi glad, je zult stukken van de taart blijven zien maar dat is helemaal niet erg, dat hoort zo. Als laatste ga je over de bovenkant van de taart. Je werkt van buiten naar binnen. zo krijg je het mooiste resultaat. Wanneer je taart mooi glad is zet je de taart in de koelkast zodat de crème kan opstijven.
  • Nu ga je enkel op het middelste gedeelte van de taart een laagje crème aanbrengen van ongeveer 3 à 4 mm dikte. Neem de suikerparels en plak ze met je hand tegen deze rand crème. Duw het met je hand stevig aan en zet de taart weer in de koelkast.
  • Nu ga je de crème op de bovenkant van je taart aanbrengen. Je mag nu niets meer zien van de biscuit. We gaan ook de onderste en bovenste laag crème aanbrengen. Deze moet dikker zijn dan de middelste laag. Kijk naar de foto's bij de post !! Neem een krabber of liniaal en strijk weer alles mooi glad. De bovenkant van de taart hoort geribbeld te zijn maar als je dat niet mooi vind mag je deze ook weer glad strijken. Zet de taart weer in de koelkast om op te stijven.
  • Neem nu een borrelglaasje en schenk hier een klein beetje alcohol in en voeg er het goudpoeder aan toe. Meng goed en neem je penseel. Haal de taart uit de koeling en verf nu de onder en bovenrand in met de gouden verf. Ook de bovenste ribbelrand aan de taart verf je mooi goud. Tenslotte kun je met een restje crème nog wat toeven (spuitmondje M1 Wilton) op de taart spuiten en nog wat suikerparels er op strooien.
  • Je taart is klaar om gekeurd te worden ?
  • Smakelijk.

Recept afdrukken
No ratings yet

Franse Macarons met Dulce de Leche

(inclusief wachttijd voor Dulce de Leche)3 uur
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 6 Stuks
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de Amandelbasis:

  • 300 gram amandelen
  • 300 gram poedersuiker
  • 120 gram eiwit

Optioneel:

  • kleurstof poeder

Voor de Eiwitten:

  • 300 gram suiker
  • 75 gram water
  • 120 gram eiwit

Voor de Dulce de Leche:

  • 1 blik gecondenseerde melk

Instructies

  • Plaats het blikje gecondenseerde melk in een geperforeerde stoomovenpan en laat het 2,5 tot 3 uur stomen op 100°C.
  • Laat het daarna afkoelen.
  • Draai de amandelpoeder en poedersuiker fijn en zeef het.
  • Voeg vervolgens het eiwit toe en meng tot een dikke pap.
  • Voeg eventueel kleurstof (poeder) toe.
  • Verwarm de oven voor op 125°C en bereid bakplaten met bakpapier voor.
  • Breng in een pan de suiker met water aan de kook tot 120°C op half vermogen/laag vuur.
  • Begin met het kloppen van het eiwit zodra de suiker 115°C bereikt heeft.
  • Houd de suikerpan even in koud water om het kookproces te stoppen.
  • Laat het suikerwater druppelsgewijs in de draaiende keukenmachine vallen, maar vermijd de garde.
  • Laat het suikerwater draaien tot ongeveer 50°C.
  • Meng het eiwit met het amandelmengsel en spatel goed door.
  • Spuit de macarons op het bakpapier met voldoende ruimte ertussen.
  • Laat ze ongeveer 30 minuten staan om te drogen, zodat er een huidje gevormd wordt.
  • Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 125°C met de crisp-functie aan.
  • Bak de macarons gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Laat de macarons afkoelen op een rooster nadat ze klaar zijn.
  • Roer de Dulce de Leche los en doe het in een spuitzak.
  • Spuit een kleine dop op de onderkant van een macaron en druk de onderkant van een andere macaron ertegenaan zodat de vulling mooi tot aan de rand komt.

Notities

Probeer ook eens gecondenseerde melk met kokos, verkrijgbaar in de toko. Hoe langer de tijd, hoe meer de gecondenseerde melk karamelliseert.

Wijnadvies:

Deze zoete lekkernijen worden vaak geserveerd met een licht mousserende witte wijn, zoals een Moscato d'Asti. Het verfrissende en fruitige karakter van de wijn vormt een perfecte combinatie met de zoete Dulce de Leche-vulling van de macarons.