Gevulde zandkoekjes met fruitige twist
Zandkoekjes met een zachte vulling van jam of andere variaties zoals lemon curd of appel-kaneel: perfect voor elke zoete trek!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 24
Calories: 85kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bakplaten
Deegkom
handmixer
rooster
theelepel
- ½ theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 115 gram boter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram bloem
- 75 gram jam naar eigen smaak
Verwarm de oven voor op 175°C of gasstand 2-3.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa.
Klop het ei erdoor.
Zeef de bloem met het bakpoeder en roer dit door de botermassa.
Vorm balletjes van het deeg en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Druk met een wijsvinger een kuiltje in elk koekje.
Vul elk kuiltje met een beetje jam.
Bak de koekjes in 10 minuten lichtbruin.
Schep nog een beetje jam op de warme koekjes.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 4 tot 5 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Serveer met een beetje poedersuiker bovenop of in een mooi koekblik bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Past goed bij een zoete dessertwijn zoals Muscat of een lichte rosé.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Citroen-polentakoekjes met vanille
Deze luchtige koekjes met citroen, vanille en een vleugje polenta zijn heerlijk bij de thee en verrassend eenvoudig om te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 90kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bakplaten
garde of mixer
kommen
rooster
- 100 gram poedersuiker
- 115 gram boter
- 150 gram bloem
- 2 eidooiers
- 2 theelepels vanille-essence
- 50 gram polenta
- Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
- Snufje bakpoeder
Verwarm de oven voor op 160°C.
Vet twee bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
Klop de boter met de poedersuiker tot een bleke, luchtige massa.
Voeg de eidooiers, citroenrasp en vanille toe en meng goed.
Zeef de bloem met het bakpoeder en meng dit met de polenta.
Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een samenhangend deeg.
Vorm lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
Vorm van elk stuk een halve maan.
Leg de koekjes met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes in 15 minuten lichtbruin.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 5 tot 7 dagen in een afgesloten trommel.
Serveertip:
Heerlijk met een kop groene thee of als onderdeel van een high tea.
Wijnadvies:
Combineer met een glas lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d’Asti.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Oostenrijkse Linzer koekjes met jamvulling
Traditionele Oostenrijkse Linzer koekjes met hazelnoten, frambozenjam en poedersuiker. Perfect voor bij de koffie of als feestelijke lekkernij.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Oostenrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 160kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 100 gram kristalsuiker
- 150 gram geroosterde blanke hazelnoten
- 2 eetlepels poedersuiker
- 225 gram boter
- 300 gram bloem
- 50 gram frambozenjam
- Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
- ¼ theelepel kruidnagelpoeder
- ¼ theelepel zout
- 2 theelepels kaneel
Maal de hazelnoten fijn in de foodprocessor.
Voeg bloem, kristalsuiker, zout, kaneel, kruidnagelpoeder en boter toe en pulseer tot een kruimelig deeg.
Voeg de citroenrasp toe en meng tot een samenhangend deeg.
Druk het deeg plat, verpak in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot 3 mm dikte.
Steek koekjes uit met een koekjessteker, zorg voor gelijke aantallen van elk model.
Leg de helft van de koekjes op een bakplaat en steek in het midden een rondje uit.
Bak de koekjes 8–10 minuten, laat ze afkoelen.
Schep een lepeltje jam op de hele koekjes en druk er een koekje met opening op.
Bestuif de koekjes met poedersuiker.
Bewaar gevulde koekjes maximaal 2 dagen, ongevulde een week.
Serveertip:
Bestrooi vlak voor serveren royaal met poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een licht bruisende prosecco.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje
Deze luchtige hazelnootmakarons zijn heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Een verfijnde traktatie met een nootachtige smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 24
Calories: 70kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 125 gram poedersuiker
- 150 gram gemalen geroosterde hazelnoten
- ¼ theelepel wijnsteenzuur
- 4 eiwitten
Verwarm de oven voor op 190ºC of gasstand 3-4.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Doe de hazelnoten en de suiker in een pan.
Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
Schep de eiwitten voorzichtig door het hazelnootmengsel.
Verwarm het mengsel op halfhoog vuur 5 tot 10 minuten tot het van de wand van de pan loslaat.
Schep grove bergjes deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes 10 minuten in de oven.
Laat ze 10 minuten afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Strooi wat poedersuiker over de afgekoelde makarons voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete Muscatwijn of een zachte dessertwijn.
Calories: 70kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Luxe boterkoekjes uit eigen oven
Heerlijke, krokante boterkoekjes met een rijke botersmaak. Makkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker – perfect voor bij de koffie of thee.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 30
Calories: 105kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- ¼ theelepel zout
- 1½ theelepel vanille-essence
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 225 gram boter
- 300 gram bloem
Klop de boter, suiker en vanille glad en romig maar niet luchtig.
Voeg het zout en de bloem toe en meng tot een glad deeg.
Vorm een rol van 4 cm doorsnee, wikkel in aluminiumfolie en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
Snijd de rol in plakjes van 6 mm dik.
Leg de plakjes met 4 cm tussenruimte op bakplaten met bakpapier.
Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bewaar maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Serveer op een mooi bord met poedersuiker en een kopje espresso of zwarte thee.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een milde likeur.
Calories: 105kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Knapperige havermoutkoekjes met appel
Heerlijke knapperige koekjes boordevol havermout, appel en een vleugje kaneel. Perfect voor tussendoor of als zelfgemaakte traktatie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 48
Calories: 65kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bakplaten
grote kom
rooster
theelepel
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 110 gr boter op kamertemperatuur
- 175 gr honing
- ¾ theelepel kaneelpoeder
- 90 gr grofgemalen volkorenmeel
- Appel geraspt
- Havermout
- ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda
Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5.
Vet de bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
Klop in een grote kom de boter, honing, het ei en vanille tot een luchtige massa.
Voeg volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneel toe.
Meng daarna de havermout en appel erdoor.
Verdeel met een theelepel het beslag over de bakplaten (1 theelepel per koekje).
Bak de koekjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer ze met een kop warme kruidenthee of een glas koude melk voor een gezellig tussendoortje.
Wijnadvies:
Geen wijn nodig – deze koekjes smaken het best met een warme drank.
Calories: 65kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.05g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Anzackoeken met kokos en golden syrup
Deze klassieke Australische Anzackoeken met kokos en golden syrup zijn heerlijk krokant, eenvoudig te maken en blijven dagenlang lekker in een trommel.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Land van herkomst: Australië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 100 gram havervlokken
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 115 gram boter
- 150 gram bloem
- 1 eetlepel warm water
- 2 eetlepels golden syrup
- 50 gram gemalen kokos
- ½ theelepel zuiveringszout
Verwarm de oven voor op 175ºC of gasstand 2-3.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Meng havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos in een kom.
Smelt de boter met de golden syrup in een steelpan op laag vuur.
Los het zuiveringszout op in het warme water.
Roer het sodamengsel door het botermengsel.
Giet het warme mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed.
Schep eetlepels deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
Druk de deeghoopjes iets plat met een vork.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
Bewaar ze maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een kop zwarte thee of koffie voor een authentiek Australisch moment.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies nodig, serveer met een warme drank zoals Engelse thee.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Zandkoekjes met Jam en Variaties
Zandkoekjes gevuld met jam, en variaties zoals lemon curd, appel & kaneel, chocolade of rozijnen. Snel en lekker!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories:
Author: Cor Klaar
- 115 gram boter
- 150 gram fijne kristalsuiker zeef
- 1 ei
- 200 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 75 gram jam naar smaak
Verwarm de oven voor tot 175ºC of gasstand 2-3.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa.
Klop het ei erdoor.
Zeef de bloem met het bakpoeder en roer dit door de botermassa.
Vorm balletjes van het deeg en leg deze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Druk met de wijsvinger een kuiltje in elk koekje en vul het met een beetje jam.
Bak de koekjes 10 minuten lichtbruin.
Schep nog een beetje jam op de warme koekjes.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar de koekjes in een goed gesloten trommel (4-5 dagen).
Variaties:
Zandkoekjes gevuld met Lemon Curd: Vervang de jam door lemon curd.
Zandkoekjes gevuld met Appel & Kaneel: Voeg ½ theelepel kaneel aan de bloem toe en vul de koekjes met appelmoes of vruchtenspread.
Zandkoekjes gevuld met Chocolade: Vervang 2 eetlepels bloem door cacaopoeder en vul de koekjes met chocolade-hazelnootpasta.
Zandkoekjes met Rozijnen: Voeg 75 gram rozijnen toe aan het deeg.
Serveertip:
Serveer de zandkoekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijke snack.
Wijnadvies:
Serveer deze koekjes met een frisse witte wijn of een lichte rosé.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Polentakoekjes met een Citroentwist
Deze knapperige polentakoekjes met een vleugje citroen zijn een verfrissend alternatief voor traditionele theegebakjes.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar
- 115 g boter
- 100 g poedersuiker
- 150 g bloem
- 50 g polenta
- 2 eidooiers
- 2 tl vanille-essence
- 2-3 tl geraspte citroenschil
- Snufje bakpoeder
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de poedersuiker tot een luchtige massa.
Voeg de eidooiers, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en meng goed.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de polenta erdoor.
Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit tot lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
Vorm er halve maantjes van en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes 15 minuten lichtbruin in de oven.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar in een luchtdichte trommel voor 5 tot 7 dagen.
Variaties:
In Chocolade Gedoopte Polentakoekjes:
Doop de afgekoelde koekjes tot de helft in gesmolten pure chocolade.
Laat de chocolade uitharden op bakpapier.
Haverkoekjes:
Vervang de polenta door havermeel en de citroenschil door 1 tl kaneel.
Sinaasappel & Chocoladekoekjes:
Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg 75 g pure chocoladedruppels toe.
Hazelnotenkoekjes met Chocolade-Hazelnootvulling:
Vervang de polenta door gemalen hazelnoten.
Bak de koekjes en laat ze afkoelen.
Besmeer de helft van de koekjes met chocolade-hazelnootpasta en druk er een ander koekje tegenaan.
Serveertip:
Lekker met een kop thee of espresso.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past goed bij deze koekjes.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten
Kokos Amandelmakarons
Knapperige kokos amandelmakarons met een zachte binnenkant. Perfect voor bij de koffie of als zoete traktatie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 18
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaten
Elektrische mixer
- 115 g gemalen amandelen
- 115 g gemalen kokos
- 115 g poedersuiker
- ¼ theelepel vanille-extract
- 2 eiwitten
Verwarm de oven voor op 150ºC (gasovenstand 2) en vet twee bakplaten in.
Klop de eiwitten met een elektrische mixer stijf maar vochtig.
Zeef de poedersuiker boven de eiwitten en spatel dit er voorzichtig door.
Spatel voorzichtig de gemalen amandelen, vanille-extract en gemalen kokos erdoor tot een plakkerig deeg ontstaat.
Lepel het deeg in porties ter grootte van een walnoot op de bakplaten.
Bak de makarons 20-25 minuten in de oven tot ze knapperig en goudkleurig aan de buitenkant zijn.
Serveertip:
Versier de makarons met gesmolten chocolade voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.
Calories: 95kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.05g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten