Gevulde zandkoekjes met fruitige twist

Gevulde zandkoekjes met fruitige twist

Zandkoekjes met een zachte vulling van jam of andere variaties zoals lemon curd of appel-kaneel: perfect voor elke zoete trek!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 85kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

  • Bakplaten
  • Deegkom
  • handmixer
  • rooster
  • theelepel

Ingrediënten

  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 115 gram boter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram bloem
  • 75 gram jam naar eigen smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C of gasstand 2-3.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Klop de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa.
  • Klop het ei erdoor.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en roer dit door de botermassa.
  • Vorm balletjes van het deeg en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Druk met een wijsvinger een kuiltje in elk koekje.
  • Vul elk kuiltje met een beetje jam.
  • Bak de koekjes in 10 minuten lichtbruin.
  • Schep nog een beetje jam op de warme koekjes.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze 4 tot 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer met een beetje poedersuiker bovenop of in een mooi koekblik bij de koffie of thee.
Wijnadvies:

Past goed bij een zoete dessertwijn zoals Muscat of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 6g

Citroen-polentakoekjes met vanille

Citroen-polentakoekjes met vanille

Deze luchtige koekjes met citroen, vanille en een vleugje polenta zijn heerlijk bij de thee en verrassend eenvoudig om te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 24
Calories: 90kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram poedersuiker
  • 115 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • 2 theelepels vanille-essence
  • 50 gram polenta
  • Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
  • Snufje bakpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Vet twee bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
  • Klop de boter met de poedersuiker tot een bleke, luchtige massa.
  • Voeg de eidooiers, citroenrasp en vanille toe en meng goed.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en meng dit met de polenta.
  • Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
  • Vorm van elk stuk een halve maan.
  • Leg de koekjes met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes in 15 minuten lichtbruin.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze 5 tot 7 dagen in een afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met een kop groene thee of als onderdeel van een high tea.
Wijnadvies:
Combineer met een glas lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d’Asti.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Oostenrijkse Linzer koekjes met jamvulling

Oostenrijkse Linzer koekjes met jamvulling

Traditionele Oostenrijkse Linzer koekjes met hazelnoten, frambozenjam en poedersuiker. Perfect voor bij de koffie of als feestelijke lekkernij.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Tussendoortje, Voorgerechten
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 160kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram kristalsuiker
  • 150 gram geroosterde blanke hazelnoten
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 225 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 50 gram frambozenjam
  • Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 2 theelepels kaneel

Instructies

  • Maal de hazelnoten fijn in de foodprocessor.
  • Voeg bloem, kristalsuiker, zout, kaneel, kruidnagelpoeder en boter toe en pulseer tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de citroenrasp toe en meng tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg plat, verpak in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot 3 mm dikte.
  • Steek koekjes uit met een koekjessteker, zorg voor gelijke aantallen van elk model.
  • Leg de helft van de koekjes op een bakplaat en steek in het midden een rondje uit.
  • Bak de koekjes 8–10 minuten, laat ze afkoelen.
  • Schep een lepeltje jam op de hele koekjes en druk er een koekje met opening op.
  • Bestuif de koekjes met poedersuiker.
  • Bewaar gevulde koekjes maximaal 2 dagen, ongevulde een week.

Notities

Serveertip:

Bestrooi vlak voor serveren royaal met poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een licht bruisende prosecco.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g

Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje

Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje

Deze luchtige hazelnootmakarons zijn heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Een verfijnde traktatie met een nootachtige smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 24
Calories: 70kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram poedersuiker
  • 150 gram gemalen geroosterde hazelnoten
  • ¼ theelepel wijnsteenzuur
  • 4 eiwitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190ºC of gasstand 3-4.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Doe de hazelnoten en de suiker in een pan.
  • Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
  • Schep de eiwitten voorzichtig door het hazelnootmengsel.
  • Verwarm het mengsel op halfhoog vuur 5 tot 10 minuten tot het van de wand van de pan loslaat.
  • Schep grove bergjes deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes 10 minuten in de oven.
  • Laat ze 10 minuten afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Strooi wat poedersuiker over de afgekoelde makarons voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete Muscatwijn of een zachte dessertwijn.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0g | Sugar: 5g

Luxe boterkoekjes uit eigen oven

Luxe boterkoekjes uit eigen oven

Heerlijke, krokante boterkoekjes met een rijke botersmaak. Makkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker – perfect voor bij de koffie of thee.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tractaties, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories: 105kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ theelepel zout
  • theelepel vanille-essence
  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 225 gram boter
  • 300 gram bloem

Instructies

  • Klop de boter, suiker en vanille glad en romig maar niet luchtig.
  • Voeg het zout en de bloem toe en meng tot een glad deeg.
  • Vorm een rol van 4 cm doorsnee, wikkel in aluminiumfolie en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
  • Snijd de rol in plakjes van 6 mm dik.
  • Leg de plakjes met 4 cm tussenruimte op bakplaten met bakpapier.
  • Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer op een mooi bord met poedersuiker en een kopje espresso of zwarte thee.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een milde likeur.

Nutrition

Calories: 105kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Knapperige havermoutkoekjes met appel

Knapperige havermoutkoekjes met appel

Heerlijke knapperige koekjes boordevol havermout, appel en een vleugje kaneel. Perfect voor tussendoor of als zelfgemaakte traktatie.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Koek, Tussendoortje, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories: 65kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 110 gr boter op kamertemperatuur
  • 175 gr honing
  • ¾ theelepel kaneelpoeder
  • 90 gr grofgemalen volkorenmeel
  • Appel geraspt
  • Havermout
  • ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5.
  • Vet de bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
  • Klop in een grote kom de boter, honing, het ei en vanille tot een luchtige massa.
  • Voeg volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneel toe.
  • Meng daarna de havermout en appel erdoor.
  • Verdeel met een theelepel het beslag over de bakplaten (1 theelepel per koekje).
  • Bak de koekjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
  • Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:

Serveer ze met een kop warme kruidenthee of een glas koude melk voor een gezellig tussendoortje.
Wijnadvies:

Geen wijn nodig – deze koekjes smaken het best met een warme drank.

Nutrition

Calories: 65kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.05g | Sugar: 5g

Anzackoeken met kokos en golden syrup

Anzackoeken met kokos en golden syrup

Deze klassieke Australische Anzackoeken met kokos en golden syrup zijn heerlijk krokant, eenvoudig te maken en blijven dagenlang lekker in een trommel.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek, Snack, Tractaties
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel warm water
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 50 gram gemalen kokos
  • ½ theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC of gasstand 2-3.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos in een kom.
  • Smelt de boter met de golden syrup in een steelpan op laag vuur.
  • Los het zuiveringszout op in het warme water.
  • Roer het sodamengsel door het botermengsel.
  • Giet het warme mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed.
  • Schep eetlepels deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
  • Druk de deeghoopjes iets plat met een vork.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
  • Bewaar ze maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes met een kop zwarte thee of koffie voor een authentiek Australisch moment.
Wijnadvies:

Geen wijnadvies nodig, serveer met een warme drank zoals Engelse thee.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Zandkoekjes met Jam en Variaties

Zandkoekjes met Jam en Variaties

Zandkoekjes gevuld met jam, en variaties zoals lemon curd, appel & kaneel, chocolade of rozijnen. Snel en lekker!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Koek, Noten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 115 gram boter
  • 150 gram fijne kristalsuiker zeef
  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 75 gram jam naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 175ºC of gasstand 2-3.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Klop de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa.
  • Klop het ei erdoor.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en roer dit door de botermassa.
  • Vorm balletjes van het deeg en leg deze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Druk met de wijsvinger een kuiltje in elk koekje en vul het met een beetje jam.
  • Bak de koekjes 10 minuten lichtbruin.
  • Schep nog een beetje jam op de warme koekjes.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes in een goed gesloten trommel (4-5 dagen).

Variaties:

  • Zandkoekjes gevuld met Lemon Curd: Vervang de jam door lemon curd.
  • Zandkoekjes gevuld met Appel & Kaneel: Voeg ½ theelepel kaneel aan de bloem toe en vul de koekjes met appelmoes of vruchtenspread.
  • Zandkoekjes gevuld met Chocolade: Vervang 2 eetlepels bloem door cacaopoeder en vul de koekjes met chocolade-hazelnootpasta.
  • Zandkoekjes met Rozijnen: Voeg 75 gram rozijnen toe aan het deeg.

Notities

Serveertip:
Serveer de zandkoekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijke snack.
Wijnadvies:
Serveer deze koekjes met een frisse witte wijn of een lichte rosé.

Polentakoekjes met een Citroentwist

Polentakoekjes met een Citroentwist

Deze knapperige polentakoekjes met een vleugje citroen zijn een verfrissend alternatief voor traditionele theegebakjes.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Snack
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 115 g boter
  • 100 g poedersuiker
  • 150 g bloem
  • 50 g polenta
  • 2 eidooiers
  • 2 tl vanille-essence
  • 2-3 tl geraspte citroenschil
  • Snufje bakpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160ºC.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Klop de boter met de poedersuiker tot een luchtige massa.
  • Voeg de eidooiers, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en meng goed.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de polenta erdoor.
  • Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg uit tot lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
  • Vorm er halve maantjes van en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes 15 minuten lichtbruin in de oven.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar in een luchtdichte trommel voor 5 tot 7 dagen.

Variaties:

  • In Chocolade Gedoopte Polentakoekjes:
  • Doop de afgekoelde koekjes tot de helft in gesmolten pure chocolade.
  • Laat de chocolade uitharden op bakpapier.

Haverkoekjes:

  • Vervang de polenta door havermeel en de citroenschil door 1 tl kaneel.
  • Sinaasappel & Chocoladekoekjes:
  • Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg 75 g pure chocoladedruppels toe.
  • Hazelnotenkoekjes met Chocolade-Hazelnootvulling:
  • Vervang de polenta door gemalen hazelnoten.
  • Bak de koekjes en laat ze afkoelen.
  • Besmeer de helft van de koekjes met chocolade-hazelnootpasta en druk er een ander koekje tegenaan.

Notities

Serveertip:
Lekker met een kop thee of espresso.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past goed bij deze koekjes.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 5g

Kokos Amandelmakarons

Kokos Amandelmakarons

Knapperige kokos amandelmakarons met een zachte binnenkant. Perfect voor bij de koffie of als zoete traktatie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakplaten
  • Elektrische mixer

Ingrediënten

  • 115 g gemalen amandelen
  • 115 g gemalen kokos
  • 115 g poedersuiker
  • ¼ theelepel vanille-extract
  • 2 eiwitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150ºC (gasovenstand 2) en vet twee bakplaten in.
  • Klop de eiwitten met een elektrische mixer stijf maar vochtig.
  • Zeef de poedersuiker boven de eiwitten en spatel dit er voorzichtig door.
  • Spatel voorzichtig de gemalen amandelen, vanille-extract en gemalen kokos erdoor tot een plakkerig deeg ontstaat.
  • Lepel het deeg in porties ter grootte van een walnoot op de bakplaten.
  • Bak de makarons 20-25 minuten in de oven tot ze knapperig en goudkleurig aan de buitenkant zijn.

Notities

Serveertip:
Versier de makarons met gesmolten chocolade voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.05g | Sugar: 7g