Recept afdrukken
No ratings yet

Schots Shortbread

Deze dubbelgebakken Italiaanse koekjes zijn heerlijk voor bij de koffie of bij een sorbet als dessert.
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Italië
Porties: 36 koekjes

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 200 gram kristalsuiker zeer fijne
  • 1 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 3 eieren
  • 2 theelepels vanille-essence;
  • 100 gram blanke amandelen hele

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 150 graden °C of gasstand 1-+2.
  • Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
  • Vermeng de droge ingredienten in een grote kom.
  • Klop de eieren en de vanille door elkaar en roer ze door het bloemmengsel.
  • Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
  • Verdeel het deeg in twee porties en vorm twee 25 cm lange en 5 cm brede, platte rollen.
  • Bak ze in 35 tot 40 minuten licht geel.
  • Neem ze uit de oven, leg ze op een plank en snijd ze direct in 1 cm dikke schijfjes.
  • Leg deze weer op de bakplaat en bak ze 10 - 15 minuten.
  • Keer ze om en bak ze not eens 10 - 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Notities

Doe de afgekoelde koekjes in een goed afsluitbare trommel.
U kunt ze een paar weken bewaren.
CITROEN & PISTACHEBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de vanille-essence door de geraspte schil van 1 citroen (2-3 theelepels) en de amandelen door pistachenootjes.
CHOCOLADE & ROZIJNENBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de amandelen door 75 gram rozijnenb en 75 gram pure chocoladedruppels

Recept afdrukken
No ratings yet

Minipavlova's

Recept categorieën: Koek
Porties: 40 Stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 125 gr poedersuiker
  • 150 gr pure chocolade
  • dl slagroom
  • 1 el poedersuiker extra
  • 1 tl sinaasappelschil
  • Fruit zoals stukjes aardbei, plakjes papaja, kiwi, passievruch

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 140-150°C (hetelucht 125-135°C).
  • Klop de eiwitten in een kom stijf.
  • Zet de kom boven een pan met kokend water en voeg onder voortdurend kloppen de poedersuiker toe.
  • Gebruik voor het kloppen het liefst een mixer.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Maak met het mengsel 40 rondjes van ongeveer 4 cm (de bodems).
  • Schep de rest van het merenguemengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 5 mm. Spuit op elke bodem drie dunne cirkels op elkaar op de buitenrand.
  • Bak de merengues ± 30 minuten tot ze stevig aanvoelen.
  • Zet de ovendeur op een kier en laat ze in de oven afkoelen.
  • Doop de bodems in gesmolten chocolade.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat ze hierop afkoelen.
  • Meng slagroom, extra poedersuiker en sinaasappelrasp.
  • Roer alles tot het net dik begint te worden.
  • Schep het mengsel in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje en spuit het in de merengue.
  • Versier de pavlova's met vruchten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Choco pindakoekjes

Recept categorieën: Chocolade, Koek, Noten
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • ½ kop suiker
  • ¼ kop bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 kop zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr bloem
  • ¾ kop ongezouten geroosterde pinda's
  • ¾ kop stukjes pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • 2 bakplaten van 32 x 28 cm met bakpapier bekleden.
  • Boter en suiker tot een luchtige massa kloppen.
  • Ei erdoor kloppen.
  • Het mengsel in een grote kom doen.
  • Gezeefd bakmeel, bloem, pinda's en chocolade toevoegen.
  • Met een grote metalen lepel de ingrediënten door elkaar roeren.
  • Mengsel lichtjes tot een soepel deeg kneden.
  • Van telkens 1 afgestreken el deeg balletjes vormen.
  • Op de bakplaat leggen, met voldoende tussenruimte.
  • Balletjes met de vingers enigszins platdrukken.
  • Koekjes in 15-20 minuten goudbruin bakken en dan uit de oven halen.
  • 5 minuten laten staan en dan op een rooster volledig laten afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vispizza met zalm en mosselen

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza, Vis, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 blikje zalm roze 213 g
  • 1 schaaltje mosselen gekookte150 g
  • 1 blikje Ansjovis filets
  • 4 pizza's margharita à 300 g
  • 500 g winterwortels
  • ½ zakje bieslook verse à 25 g
  • 6 eetlepels yoghurtdressing

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Zalm, mosselen en ansjovis laten uitlekken.
  • Op elke pizza kwart zalm, kwart uien, kwart ansjovis en kwart mosselen leggen.
  • Pizza's op 2 bakplaten volgens gebruiksaanwijzing afbakken.
  • Intussen wortels schillen en fijn raspen.
  • Bieslook fijn knippen en met dressing door wortels scheppen.
  • Pizza's met wortelrauwkost serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Franse Macarons met Dulce de Leche

(inclusief wachttijd voor Dulce de Leche)3 uur
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 6 Stuks
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de Amandelbasis:

  • 300 gram amandelen
  • 300 gram poedersuiker
  • 120 gram eiwit

Optioneel:

  • kleurstof poeder

Voor de Eiwitten:

  • 300 gram suiker
  • 75 gram water
  • 120 gram eiwit

Voor de Dulce de Leche:

  • 1 blik gecondenseerde melk

Instructies

  • Plaats het blikje gecondenseerde melk in een geperforeerde stoomovenpan en laat het 2,5 tot 3 uur stomen op 100°C.
  • Laat het daarna afkoelen.
  • Draai de amandelpoeder en poedersuiker fijn en zeef het.
  • Voeg vervolgens het eiwit toe en meng tot een dikke pap.
  • Voeg eventueel kleurstof (poeder) toe.
  • Verwarm de oven voor op 125°C en bereid bakplaten met bakpapier voor.
  • Breng in een pan de suiker met water aan de kook tot 120°C op half vermogen/laag vuur.
  • Begin met het kloppen van het eiwit zodra de suiker 115°C bereikt heeft.
  • Houd de suikerpan even in koud water om het kookproces te stoppen.
  • Laat het suikerwater druppelsgewijs in de draaiende keukenmachine vallen, maar vermijd de garde.
  • Laat het suikerwater draaien tot ongeveer 50°C.
  • Meng het eiwit met het amandelmengsel en spatel goed door.
  • Spuit de macarons op het bakpapier met voldoende ruimte ertussen.
  • Laat ze ongeveer 30 minuten staan om te drogen, zodat er een huidje gevormd wordt.
  • Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 125°C met de crisp-functie aan.
  • Bak de macarons gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Laat de macarons afkoelen op een rooster nadat ze klaar zijn.
  • Roer de Dulce de Leche los en doe het in een spuitzak.
  • Spuit een kleine dop op de onderkant van een macaron en druk de onderkant van een andere macaron ertegenaan zodat de vulling mooi tot aan de rand komt.

Notities

Probeer ook eens gecondenseerde melk met kokos, verkrijgbaar in de toko. Hoe langer de tijd, hoe meer de gecondenseerde melk karamelliseert.

Wijnadvies:

Deze zoete lekkernijen worden vaak geserveerd met een licht mousserende witte wijn, zoals een Moscato d'Asti. Het verfrissende en fruitige karakter van de wijn vormt een perfecte combinatie met de zoete Dulce de Leche-vulling van de macarons.