Mokkataart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 4 eieren
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels koffielikeur
  • 120 gram bloem
  • 30 gram maïzena

Voor de mokkacrème:

  • 4 eetlepels oploskoffie
  • 250 gram roomboter zachte
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Voor de nogatine:

  • 1 eetlepel boter
  • 75 gram suiker

Voor de garnering:

  • chocolade koffieboontjes
  • 16 hele hazelnoten

Instructies

  • Zet voor het deeg een grote kom in een bak met warm water en klop er de eieren, de suiker, de vanillesuiker en de likeur met de mixer ± 10 minuten in tot het geheel als een schuimig wit lint van de garde vloeit.
  • Zeef de bloem en de maïzena en spatel het bloemmengsel in 2 of 3 gedeeltes door het deeg tot het helemaal is opgenomen.
  • Giet het deeg meteen in de beboterde springvorm en bak het in de voorverwarmde oven (175 °C, gasovenstand 3-4) ± 35 minuten tot de taart soepel en veerkrachtig aanvoelt en iets terug krimpt van de vorm.
  • Laat de taart nog 2 minuten in de uitgeschakelde open oven staan en snijd daarna -zonodig - de zijkanten los, zodat de springvorm kan worden weggenomen.
  • Laat de taart helemaal koud worden.
  • Los intussen voor de mokkacrème het koffiepoeder in 3 eetlepels heet water op.
  • Roer de boter in een kom tot hij bijna wit is.
  • Voeg afwisselend lepels gezeefde poedersuiker, vanillesuiker en druppels extract toe en blijf stevig roeren tot een zalfachtig mengsel ontstaat.
  • Laat de crème 15 minuten in de koelkast opstijven.
  • Smelt voor de nogatine de boter in een braadpan, voeg de suiker toe en laat die al roerend lichtbruin kleuren.
  • Stort de noga op een beboterd stuk aluminiumfolie en laat het koud worden.
  • Haak het fijn en vermaal het daarna met de deegroller tot gruis.
  • Snijd de koude taart met een scherp mes of een draad horizontaal doormidden.
  • Bestrijk het onderste gedeelte met de helft van de mokkacrème, zet de bovenkant er netjes op en druk het geheel iets aan.
  • Smeer de zijkant van de taart in met 1/3 van de overgebleven crème en rol de taart, terwijl u hem met uw vlakke handen aan de boven- en onderkant vasthoudt, als een wagenwiel door het nogatinegruis.
  • Zet de taart op een mooie schaal en bestrijk ook de bovenkant met crème.
  • Schep de rest van de crème in een spuitzak en spuit kleine toefjes op de rand van de taart.
  • Versier de taart verder met chocolade koffieboontjes en hazelnoten.
  • Variatie:
  • Koop of bak een cake, snijd hem tweemaal horizontaal door, vul en garneer hem als hierboven beschreven en bestrijk de helften met de vulling.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart