Nieuwjaarskoek met noten
Deze rijk gevulde koek met noten en rozijnen bereidt u volgens een oud recept uit Polen.
Hij is het lekkerst als u hem al 2-3 weken van tevoren maakt.
Hij is het lekkerst als u hem al 2-3 weken van tevoren maakt.
Ingrediënten
- 5 ei
- 250 gr fijne suiker
- 1 eetlepel kruidnagel
- 1 eetlepel kaneel
- 250 gram rozijnen
- 250 gram amandelen of gemengde noten / geen hazelnoten
- 150 gram bloem
Instructies
- Vet een vlaaivorm van 28 cm doorsnede in en bestuif hem dun met bloem.
- Scheid de eieren met een eierscheider en klop de eiwitten met een mespunt zout in een vetvrije kom heel stijf.
- Klop de dooiers met de suiker tot de massa als een dik, zachtgeel lint van de gardes loopt.
- Schep de kruiden, de amandelen, de rozijnen en de bloem er in gedeelten door.
- Spatel de eiwitten er luchtig door en bak de koek in het midden van een warme oven (150°C) in ± 50 minuten gaar.
- Snijd de koek uit de oven met een natgemaakt mes in repen, laat die verder afkoelen en bewaar ze in een goed afsluitbaar koekblik tot Nieuwjaarsdag.
- Van even liggen wordt de koek alleen maar lekkerder.