Oesterzwamstrudel met noten
AllerHande december 2003
Ingrediënten
- 8 vellen fillobladerdeeg diepvries
- 4 sjalotten in ringen
- 3 eetlepel(s) olijfolie
- 450 g oesterzwammen in reepjes
- 4 zongedroogde tomaten in dunne reepjes
- grofgemalen zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 80 g pecannoten
- 4 eetlepel(s) walnootolie of truffelolie
Instructies
- Fillodeeg in verpakking in 2 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien.
- In wok sjalot in 1 eetlepel olijfolie zachtjes goudbruin bakken en uit wok scheppen.
- Rest van olijfolie verhitten en oesterzwammen 5 minuten op hoog vuur roerbakken.
- Sjalotringen en tomaatreepjes erdoor mengen en geheel op smaak brengen met zout en peper.
- Mengsel laten afkoelen.
- Pecannoten fijnhakken.
- Oven voorverwarmen op 200 °C.
- Fillodeeg uit verpakking nemen, voorzichtig openvouwen en op snijplank leggen.
- Afdekken met vochtige theedoek, want fillodeeg droogt razendsnel uit.
- Bovenste vel deeg inkwasten met walnootolie, voorzichtig van stapel nemen en met ingevette kant naar boven in ingevette springvorm leggen.
- Punten van deeg over rand van vorm laten hangen.
- Bestrooien met beetje pecannoten.
- Zo nog 3 ingevette fillovellen in deegvorm leggen, waarbij punten verspringen.
- Telkens licht met noten bestrooien.
- Oesterzwammengsel over deegbodem verdelen, overhangend deeg over vulling vouwen.
- Rest van deegvellen een voor een met walnootolie bestrijken, op vulling leggen en bestrooien met wat pecannoten.
- Laatste 2 vellen filodeeg kreukelig op bovenkant leggen.
- Strudel in midden van oven in ca. 30 minuten goudbruin en knapperig bakken.
- Strudel (lauw)warm serveren, bijvoorbeeld met geglaceerde worteltjes en veldsla.