Oliebollen oma's recept

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Rozijnen en krenten
  • een beetje lauw water
  • 80 gram roomboter
  • 1 liter melk
  • 1 kilo bloem
  • 80 gram gist
  • 150 gram krenten
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram appels
  • 3 eetlepel(s) witte basterd suiker
  • sap van 2 citroenen of citroensap in een flesje
  • 3 eieren
  • een heel klein beetje zout
  • Frituurolie geen vet!
  • poedersuiker

Instructies

  • Het oliebollenbeslag is de basis van het oliebollen recept.
  • Lees daarom eerst even alles door, dan kun je daarna beginnen met het zelf maken van je eigen oliebol!
  • Deze stap 1 tot en met 12 gaat alleen over het oliebollenbeslag maken, nog niet eens over het oliebollen bakken.
  • Eerst kun je het beste de appels raspen, of in kleine blokjes snijden. Hoe klein? Net zo klein als de krenten. ‘Sproei’ er een klein beetje citroensap overheen. Dit is om het geel worden van de appelblokjes of appelstukjes te voorkomen. Maak een grote bak van de krenten, rozijnen en de stukjes appel.
  • Stop het gist in de lauwe melk. Wacht net zolang totdat het opgelost is. Dit deel van het oliebollen recept maakt de basis van het oliebol beslag.
  • Pak de grote kom die je hebt klaargezet, en kieper daar alle bloem in. En, zoals bij heel veel recepten, in het midden van de bloem een kuiltje maken.
  • Smak de eieren erin, zonder eierschaal natuurlijk en mik de (als het goed is: zachte) roomboter erbij. Goed mengen.
  • Nu kan de witte basterd suiker erbij. Maak er een geheel van.
  • Nu komt er iets wat er niet in een keer in gekegeld kan worden, de lauwe melk met de gist erin moet er namelijk langzaam in. Dus schenken en mengen tegelijk, dit is het moeilijkste van het oliebollen beslag maken.
  • Is het een geheel? Dan door naar stap 8.
  • Zeker weten dat er geen klontjes in zitten? Zoja, dan door naar stap 9.
  • De rozijnen/appels/krenten-mix kan er doorheen. Voeg het toe aan het oliebollenbeslag.
  • Voeg nog een klein beetje citroensap toe. Met de nadruk op: klein beetje.
  • Mengen mengen mengen, voeg als laatste nog een snufje zout toe.
  • Gefeliciteerd! Het beslag is af! Was het oliebollenbeslag maken nou zo moeilijk? Je hebt zelf oliebollenbeslag gemaakt!
  • Nu het oliebollenbeslag af is, moet het nog rijzen.
  • Gelukkig duurt dit niet zo lang, slechts drie kwartier.
  • Laat het rijzen met een katoenen doek er overheen, een theedoek bijvoorbeeld.
  • Liefst op een warmere plek in het huis.
  • Niet langer dan drie kwartier, anders wordt het beslag te luchtig en dan krijg je vette oliebollen!
  • Het beslag is nu af, als het er ongeveer zo uit ziet dan ben je goed bezig,
  • volg alleen de rest van het oliebollen recept nog precies en dan worden het heerlijke oliebollen!
  • Oliebollen bakken
  • Is het beslag gerezen? Het volume moet ongeveer met 1/3 zijn toegenomen.
  • Nu ben je op de helft! Je moet nu nog zelf oliebollen bakken!
  • Je kunt de olie in de frituurpan alvast verhitten tot 175 graden. Dit is ook belangrijk in dit oliebollen recept.
  • Frituurolie op temperatuur check? Deeg gerezen check? Dan kun je pas echt oliebollen bakken! Pak de juslepel of de ijsschepper en schep wat oliebollen uit het beslag, en leg ze met beleid in de olie. Een plons is niet toegestaan.
  • Na 7 minuten moeten de oliebollen in principe klaar zijn. Niet teveel in een keer, de oliebollen moeten voldoende ruimte hebben. En ja, echt oliebollen bakken is het niet, maar ze zijn in ieder geval wel zelf gemaakt en daardoor extra lekker!
  • Vergeet de oliebollen niet af en toe om te draaien, en als ze na ongeveer 7 minuten dus klaar zijn, leg ze op een bord naast de frituurpan om even uit te lekken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Oud & Nieuw