Romeins paasbrood

Porties: 12
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • een ronde ingevette metalen vorm bijvoorbeeld een pan of timbaal van 16 cm doorsnee en 15-18 cm hoog

Ingrediënten

  • 1 zakje droge gist 7 gr
  • 25 gram suiker
  • 325 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 4 eidooiers
  • 35 gram kwark
  • ½ dl rum
  • 1 eetlepel gekneusd anijszaadjes
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 125 gram boter
  • 150 gram witte chocolade in kleine stukjes

Instructies

  • Vermeng de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels bloem en ± 4 eetlepels lauwwarm water en laat het mengsel afgedekt met plasticfolie 10 minuten op een warme plek staan.
  • Roer in een grote kom de rest van de bloem, de rest van de suiker, het zout,
  • de eieren en de eidooiers door elkaar tot een dik beslag.
  • Voeg het gistmengsel toe en roer nog ± 5 minuten flink door.
  • Roer er dan de kwark, rum, anijs en citroenschil door en leg er de boter, in 8 stukken verdeeld, op.
  • Laat het deeg afgedekt met plasticfolie 1 uur op een warme plek rijzen tot de hoeveelheid deeg is verdubbeld.
  • Roer met een garde de boter door het deeg tot een glad mengsel en voeg de chocolade toe.
  • Bestuif de vorm met bloem, schenk het deeg in de vorm en laat het afgedekt met een doek nogmaals 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood in het midden van de oven 1 uur en 15 minuten.
  • Schakel de oven na 15 minuten terug naar 175°C.
  • Haal het brood uit de vorm, laat het op een rooster afkoelen en bestuif het met poedersuiker.
  • Serveer het brood in puntige plakken gesneden met boter (of honingboter).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Italië
Feestdagen etc Pasen