Sachertorte

Sachertorte van Jolanda's Bakhuisje

Porties: 12 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 140 gram bloem
  • 140 gram roomboter
  • 160 gram suiker
  • 180 gram pure chocolade 70% cacaobestanddelen
  • 8 eieren
  • 30 gram poedersuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram abrikozenjam bij voorkeur Marillenmarmelade
  • 200 gram pure gesmolten chocolade
  • 50 gram echte boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Splits de eieren en smelt de pure chocolade "au bain-Marie" of in de magnetron.
  • Laat de chocolade weer afkoelen tot ongeveer 45 graden.
  • Klop de boter (kamertemperatuur) met de suiker tot een romige massa.
  • Voeg de gesmolten chocolade er bij en mix het geheel goed door.
  • Voeg de eieren 1 voor 1 onder voortdurend kloppen erbij.
  • Klop het eiwit samen met de 30 gram poedersuiker tot mooie witte glanzende stijve pieken. Voeg het eiwit bij de chocolademassa en spatel het voorzichtig onder elkaar.
  • Meng de bloem en de bakpoeder goed door elkaar en zeef deze boven de kom.
  • Spatel de bloem nu voorzichtig er onder.
  • Zorg dat de bloem volledig is opgenomen maar zorg er ook voor dat dit niet te lang duurt. Het moet een zeer luchtig geheel blijven.
  • Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in (bestrooi deze eventueel met wat bloem)
  • Giet het geheel in de sping-vorm.
  • Zet de springvorm, net onder het midden, in de oven en laat deze, gedurende eerste 10 minuten, duimbreed open staan.
  • Sluit hierna de oven en zet de thermostaat op circa 160 graden.
  • Bak de taart gedurende 50 minuten verder af.
  • Neem de taart uit de oven, ontvorm de biscuit en laat ze op een taartrooster volledig afkoelen.
  • Snij de taart in de breedte door de helft.
  • Doe de helft van de jam hierop en leg de boven en onderzijde weer op elkaar.
  • Bestrijk met de rest van de abrikozenjam de zijkanten van de taart (niet de bovenkant bestrijken).
  • Smelt de overige 200 gr chocolade en voeg de 50 gr boter toe.
  • Roer goed door en giet deze over de afgekoelde taart.
  • Traditioneel wordt op de taart met melkchocolade, in schoonschrift, het woord "Sacher" geschreven.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Land van herkomst Oostenrijk