Siap Mepanggang

pikante gegrilde kip van Bali
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 kemerinoten fijngehakt
  • 2 cm. laos verse fijngehakt mag ook gedroogde laos zijn, maar dan eerst wellen in warm water
  • 8 sjalotjes gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook gesnipperd
  • 4 rode chilipepers grote eventueel zaadjes verwijder, in stukjes gehakt zonder zaadjes is minder scherp
  • 1 el. palmsuiker fijngehakt
  • 2 el. plantaardige olie
  • 1 tl. kurkuma
  • 750 ml. kippenfond
  • 500 ml. kokosmelk
  • 4 stengels citroengras geplet
  • 4 verse salamblaadjes of gedroogde
  • 2 tl. zout
  • 1 hele kip verse ongeveer 1½ kg., in vieren
  • plantaardige olie om mee in te vetten
  • 1 limoen of citroen, in vieren
  • 375 ml. pindasaus

Instructies

  • De noten en de laos in een kruidenmolen fijnhakken en in een schaal doen.
  • De sjalotjes, knoflook, chilipeper en de suiker tot een pasta pureren.
  • Zo nodig wat olie toevoegen.
  • De sjalottenpasta en de kurkuma door het notenmengsel roeren.
  • De olie in de wok of braadpan verhitten.
  • Het kruidenmengsel op laag tot middelhoog vuur 5 min. aanbakken.
  • De fond en de kokosmelk toevoegen, het citroengras, de salamblaadjes en het zout erbij doen.
  • Al roerende aan de kook brengen, vuur laag draaien en 5 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De kip toevoegen.
  • Zonder deksel op de pan ongeveer 20 min. zachtjes laten doorkoken tot het vlees net gaar is.
  • Regelmatig keren.
  • De kip uit de wok nemen en op een rooster 30 min. laten drogen.
  • Rooster invetten met olie en de grill sterk verhitten.
  • Kip in 4-5 min. aan een kant goudbruin laten worden.
  • Keren en andere kant op dezelfde manier grillen.
  • Met partjes limoen en pindasaus serveren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst Indonesië