Sjalottenpesto

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 150 g sjalot
  • 100 g pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 g peterselie zonder stelen
  • deciliter olijfolie extra vierge
  • vers gemalen peper uit de molen
  • 5 g Grof zeezout

Instructies

  • Pel de sjalotten, halveer ze en snijd ze in halve ringen van ½ cm dikte
  • (het wortelgedeelte van de sjalot niet mee snijden want deze is een beetje bitter).
  • Pel de knoflookteentjes, halveer ze in de lengte en haal de pit eruit
  • (deze is bitter, vooral als de knoflook rauw wordt gebruikt).
  • Was de peterselie en droog deze in een slacentrifuge of dep ze met keukenpapier droogdeppen.
  • Rooster de pijnboompitten in een voorverwarmde oven op 170°C totdat ze lichtbruin van kleur zijn.
  • Zet de sjalotten zachtjes aan in een ½ dl olijfolie, zonder ze te kleuren.
  • Laat de sjalotten in de koelkast afkoelen als ze gaar zijn.
  • Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en maar ze niet al te fijn.
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

De sjalot onder water pellen zorgt voor minder irritatie aan de ogen.
De sjalot snijden met een scherp mes, dit vermindert irritatie aan de ogen tijdens het snijden:
in alle sjalotten- en uiensoorten zitten oliën die vrij komen, doordat de cellen kapotgesneden worden.
Met een scherp mes blijven deze cellen heel.
Dus nooit een sjalot of een ui hakken maar altijd snijden!
De pijnboompitten niet te bruin kleuren, anders worden ze bitter van smaak.
De peterselie wassen in lauwwarm water, zodat het zand goed los kan weken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Koude Hapjes / Tapas
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch