Surinaamse bonen met rijst

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 kleine uien of 1 grote
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 Surinaamse maggiblokjes
  • de kleintjes van de toko, dus niet zo’n groot bouillonblok voor een 1/2 liter soep, je kunt het er ook uitlaten en aan het einde extra op smaak brengen met zout
  • ½ tl zwarte peper
  • 4 pimentkorrels
  • 300-400 gram kip zelf kiezen uit: kippendijen, kipfilet of drumsticks
  • 300 gram kousenband in stukjes optioneel
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tomaten
  • 2 laurierblad
  • blik of pot van 800gr bruine bonen uitgelekt en afgespoeld
  • 2 takjes selderij alleen de blaadjes
  • zonnebloemolie
  • zout

Instructies

  • Snipper de ui en knoflook helemaal fijn.
  • Verwarm in een grote pan of wok 2 eetlepels zonnebloemolie en fruit hier de ui en knoflook in voor 2 minuten.
  • Voeg de maggi blokjes, zwarte peper en pimentkorrels erbij en bak nog even een minuut door.
  • Doe de kip (in stukjes) erbij en bak totdat de kip rondom dichtgeschroeid is.
  • Voeg daarna de tomatenpuree, tomaten (in stukjes), laurierblad en kousenband erbij
  • en bak dit nog een minuut of 2 mee zodat de tomaat goed ontzuurd is.
  • Als laatste schep je de bruine bonen erdoor, goed doorroeren.
  • Schenk er een kop kokend heet water bij totdat de ingrediënten net onder staan.
  • Laat dit zeker 1,5 uur zacht stoven totdat de kip heel mals is en de saus wat is ingedikt.
  • Als het tussendoor dreigt droog te koken dan doe je er nog een klein scheutje water bij. Roer op het laatst nog gehakte selderijblaadjes erdoor.
  • Proef en breng eventueel nog op smaak.
  • Serveer de bruine bonen met witte rijst en een komkommersalade.
  • Of nog lekkerder, met zuurgoed, bijvoorbeeld komkommer en rode ui uit het zuur.
  • En vergeet de sambal niet (of wel)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Rijst
Land van herkomst Suriname