Terrine de faisan

(fazantpastei)
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 g spek
  • 250 g vet spek
  • ½ dl slagroom
  • 1 dl cognac
  • 1 dl port
  • zout
  • peper
  • 2 blaadje(s) gelatine
  • 1 fazant
  • 1 ei
  • 6 sjalotjes
  • pasteikruiden
  • tijm
  • 500 g bardeerspek

Instructies

  • Ontbeen de fazant.
  • Snij het vlees in blokjes.
  • Laat de borstfilets heel.
  • Snij ook het borstspek en vet spek in blokjes.
  • Leg alles in een pan.
  • Strooi er een beetje tijm over en pasteikruiden.
  • Schenk er de cognac over en laat een nacht marineren.
  • Laat de bortsfilets uitlekken en snij in reepjes.
  • Maak de sjalotjes schoon en snij in stukken.
  • De rest van het gemarineerde vlees en spek draaien we samen met sjalotjes twee keer door de vleesmolen met de kleinste plaat.
  • Meng goed door elkaar.
  • Klop het ei samen met de room en het marinade vocht.
  • Voeg dit mengsel bij de farce en breng ze op smaak met zout en peper.
  • Bekleed een cakevrom met het bardeerspek en laat over de rand hangen zodat het straks gebruikt kan worden om af te dichten.
  • Leg een laagje farce op de bodem, leg hierop enkele reepjes filet.
  • Een laagje farce, wat reepjes enz...
  • Eindig met een laagje farce.
  • Vouw het spek eroverheen.
  • Sluit af met aluminiumfolie en maak er een gaatje in om stoom af te laten.
  • Zet de vorm au bain marie in een oven van 160 C.
  • Laat daar 1½ uur in staan.
  • Wanneer het vet dat boven komt drijven helder is, is de pastei goed.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Haal de pastei een uur voor gebruik uit de vorm.
  • Veeg met keukenpapier het overtollig vet weg.
  • Zet terug in de koelkast.
  • Maka nu en gelei door de blaadjes gelatine te weken in water, uitknijpen en in de ondertussen verhitte port op te lossen.
  • Laat de gelei afkoelen.
  • Versier de afgekoelde pastei met behulp van groneten, b.v wortel, bieslook, enz. en tekken hem 2 keer door de gelei.
  • Wanneer u van te voren plakken afsnijd trekt u deze ook een keer de gelei.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte