Turkse Brood Honingkoek Met Kaymak
Ingrediënten
- 1 witte bol ter grote zijn van een Italiaanse Bol
- ⅛ liter melk
- 3 ¾ deciliter honing
- citroensap
- Kaymak gemaakt van 5 dl slagroom in plakken gesneden (zie recept)
Kaymak room (eishta)
- 5 deciliter room
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Halveer het brood horizontaal en verwijder de korst.
- Snijd elke plak vervolgens tot een plak van 4 cm dik.
- Leg de 2 plakken op een bakplaat en zet ze 15-20 minuten in de oven tot het brood goudgeel en bijna knapperig is.
- Neem het brood uit de oven, besprenkel het met de melk en wikkel het ± 5 minuten in een theedoek tot de melk is opgenomen.
- Zet de oven op 150°C.
- Doe de honing en het citroensap in een pan en breng het aan de kook.
- Pak intussen het brood uit en schik de stukken naast elkaar op een passende ondiepe ovenschaal.
- Giet het honingmengsel over het brood en zet de schaal ± 30 minuten in de oven tot het brood goudgeel is en de honing is opgenomen.
- Neem de schaal uit de oven en laat iets afkoelen.
- Doe de nog warme koeken op borden en garneer met plakken Kaymak room.
Kaymak room (eishta)
- 5 dl room
- Doe de room in een pan met dikke bodem en zet deze op laag vuur.
- Breng de room onder voortdurend roeren aan de kook en laat hem ± 1 1/2 uur indikken.
- De room is voldoende ingedikt als er grote bellen te zien zijn.
- Giet de room in een ondiepe pan, dek die losjes af en laat hem 2-6 uur op een warme plaats staan tot de room helemaal stevig en dik is geworden.
- Ga met een mes langs de rand van de room om hem los te maken en stort hem dan op een groot bord.
- Rol de room vlak voor het opdienen tot een kegel op en snijd die in schuine plakken van ± 2 cm dik.
- Als de room niet helemaal stevig wordt, kunt u hem ook opgeschept serveren.