Vissoep uit Dubrovnik
Ingrediënten
- 1 ½ kg schoongemaakte en in stukken gesneden zeevis (gebruik zo mogelijk verschillende soorten)
- 2 ½ liter water
- 1 schoongemaakte en kleingesneden ui
- 2 uitgeperste teentjes knoflook
- 6 geplette peper
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 laurierblad
- 1 dl olijfolie
- 2 ½ dl droge witte wijn
- 100 gram rijst
- 250 gr in partjes gesneden tomaten
- zout
Instructies
- de stukken vis met het water en wat zout in een pan en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur laag en kook de stukken vis ± 5 minuten.
- Voeg de partjes tomaat, de kleingesneden ui, de uitgeperste knoflook, de geplette peperkorrels, de fijngehakte peterselie, het laurierblad, de olijfolie en de witte wijn toe.
- Breng de soep aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat alles ± 15 minuten zachtjes koken.
- Haal de stukken vis met een schuimspaan uit de soep.
- Verwijder koppen, staarten en graten van de stukken vis en houd het visvlees apart.
- Zeef de soep en doe hem terug in de pan.
- Voeg de rijst aan de gezeefde soep toe en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de rijst ± 20 minuten in de soep koken tot hij gaar is.
- Doe het achtergehouden visvlees in de soep en laat dit even meeverwarmen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de vissoep zo warm mogelijk en geef er vers stokbrood bij.