Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 4 eetlepels olijfolie
- 1½ kg uien gepeld en in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook gekneusd
- 1 laurierblaadje
- ½ zakje verse tijm ongeveer 15 g
- 12 ansjovisfilets
- 16 olijven
- 100 g Franse salami in reepjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Meng in een kom de bloem met de gist en 1 theelepel zout.
- Maak een kuiltje in het midden en giet hierin 150 ml lauw water en 2 eetlepels olijfolie.
- Kneed vanuit het midden tot een soepel deeg.
- Leg het deeg onder een vochtige theedoek in een kom en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de uienringen met knoflook, laurier en 2 takjes tijm in 45 minuten op heel laag vuur glazig.
- Verwijder de knoflook, laurier en tijm en breng de uien op smaak met zout en peper.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 40 cm.
- Duw de randen iets omhoog en prik hier en daar met een vork in het deeg.
- Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi de rest van de tijm erover.
- Leg de ansjovisfilets, olijven en salamireepjes erover.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pissaladière in ongeveer 30 minuten krokant en gaar.
- Eventueel na 20 minuten de bakplaat naar de onderste richel van de oven verplaatsen.
- Haal uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw geserveerd.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze Zuid-Franse uienpissaladière met salami met een frisse salade erbij voor een compleet hoofdgerecht.