Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami

Zuid-Franse Uienpissaladière Met Salami

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 4 eetlepels olijfolie
  • kg uien gepeld en in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook gekneusd
  • 1 laurierblaadje
  • ½ zakje verse tijm ongeveer 15 g
  • 12 ansjovisfilets
  • 16 olijven
  • 100 g Franse salami in reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom de bloem met de gist en 1 theelepel zout.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet hierin 150 ml lauw water en 2 eetlepels olijfolie.
  • Kneed vanuit het midden tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg onder een vochtige theedoek in een kom en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de uienringen met knoflook, laurier en 2 takjes tijm in 45 minuten op heel laag vuur glazig.
  • Verwijder de knoflook, laurier en tijm en breng de uien op smaak met zout en peper.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 40 cm.
  • Duw de randen iets omhoog en prik hier en daar met een vork in het deeg.
  • Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi de rest van de tijm erover.
  • Leg de ansjovisfilets, olijven en salamireepjes erover.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pissaladière in ongeveer 30 minuten krokant en gaar.
  • Eventueel na 20 minuten de bakplaat naar de onderste richel van de oven verplaatsen.
  • Haal uit de oven en laat iets afkoelen, want pissaladière wordt traditioneel lauw geserveerd.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer deze Zuid-Franse uienpissaladière met salami met een frisse salade erbij voor een compleet hoofdgerecht.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een rosé uit de Provence past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de hartige uien en salami.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lunch / Pizza
Land van herkomst Frankrijk