Zweedse gehaktballetjes in citroensaus

Hoofdgerecht,vlees
Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen schoongeboend
  • 12 stuks Zweedse gehaktballetjes 12 stuks
  • 1 teen knoflook geperst
  • 200 ml slagroom
  • 20 g bieslook fijngehakt
  • 2 el peterselie fijngehakt

Instructies

Bereiding:

  • Rasp de gele schil dun van de citroen en pers de vrucht uit.
  • Druppel wat citroensap over de gehaktballetjes.
  • Verhit de boter in de hapjespan op tamelijk hoog vuur tot het schuim wegtrekt.
  • Leg de gehaktballetjes in de pan en bak ze rondom bruin.
  • Keer ze met behulp van een spatel steeds een stukje tot ze rondom helemaal bruin zijn.
  • Schenk 50-100 ml water in de pan en voeg de geraspte citroenschil en uitgeperste knoflook toe.
  • Breng dit aan de kook.
  • Leg de deksel op de pan.
  • Zet het vuur laag en stoof de gehaktballetjes in ca. 10 min. gaar.
  • Schud de pan tussentijds.
  • Roer naar smaak citroensap door het bakvet en laat het even bruisen.
  • Schenk de room in de pan en breng de saus aan de kook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Strooi de bieslook en peterselie erover.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker met spaghetti en gestoofde spinazie.
Een oosters tintje? Vervang de citroen door een limoen,
de peterselie door koriander en breng de saus op smaak
met ketjap.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Zweden