Ribeye met Merlot en Shii-takes

Sappige ribeye, medium-rare gegaard en overgoten met een rijke Merlot-reductiesaus, geserveerd met goudbruin gebakken shii-take paddenstoelen. Afgewerkt met verse tijm op een wit keramisch bord, met een glas rode wijn op de achtergrond.

Ribeye met Merlot en Shii-takes

Malse ribeye gemarineerd in merlot met zachte shii-takes, perfect geserveerd met frites en gemengde salade.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl vleesfond
  • 1 ½ dl rode wijn
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 30 g boter of margarine
  • 4 schaaltjes ribeye ` ca. 150 g
  • 1 takje tijm
  • 3 sjalotjes
  • versgemalen peper
  • zout
  • 100 g shii-takes

Instructies

  • Knoflook pellen en met bolle kant van eetlepel in schaal pletten.
  • Tijm boven knoflook fijnknippen.
  • Shii-takes schoonvegen met keukenpapier en grote exemplaren halveren.
  • Shii-takes, rode wijn en 1 eetlepel olie aan knoflook toevoegen en door elkaar roeren.
  • Vlees erin leggen en ca.
  • 15 minuten marineren, af en toe omscheppen.
  • Sjalotten pellen en fijnsnipperen.
  • Vlees uit marinade nemen en droogdeppen met keukenpapier.
  • In steelpan 1/2 eetlepel boter smelten en sjalotjes in ca.
  • 3 minuten op laag vuur glazig bakken.
  • Marinade (met shii-takes) en vleesfond toevoegen.
  • In ca.
  • 5 minuten shii-takes zacht laten worden en marinade tot de helft laten inkoken.
  • Intussen grillpan heet laten worden.
  • Rest van olie en boter verhitten.
  • Vlees in ca.
  • 10 minuten bruin bakken, halverwege keren.
  • Op vier voorverwarmde borden leggen.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Ingekookte marinade met shii-takes aan bakvet toevoegen en aanbaksels losroeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Merlot-jus en shii-takes over vlees verdelen.
  • Serveren met frites en gemengde salade.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Garneer met verse peterselie of bieslook en serveer met knapperige frites en een frisse gemengde salade.
Wijnadvies:

Merlot of een volle Cabernet Sauvignon

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 38 g | Vet: 38 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 2 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden