Sappige kip uit de oven met groenten

Hele kip uit de Romertopf met spek, boter en geroosterde groenten zoals champignons, paprika en ui – een smaakvol Hollands ovengerecht dat perfect past bij aardappelen en salade voor een complete maaltijd.

Sappige kip uit de oven met groenten

Een heerlijk Hollands kipgerecht uit de Romertopf, vol smaak door smeuïge boter, spek en verse groenten zoals champignons, paprika en ui.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine optioneel
  • 1 braadkip ± 1 kg of diepvrieskip
  • ½ komkommer optioneel
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 100 g worteltjes optioneel
  • 200 g champignons
  • 50 g boter
  • 50 g ontbijtspek
  • 6 g zout
  • Knoflook optioneel

Instructies

  • Zet de braadschotel ongeveer 15 minuten onder water.
  • Laat de braadschotel uitlekken.
  • Bestrooi de kip met zout.
  • Leg de kip samen met de boter en plakjes ontbijtspek in de schotel.
  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Leg de champignons, paprika, ui en eventueel worteltjes, aubergine, komkommer en knoflook rond de kip.
  • Plaats de schotel op een rooster in een koude oven.
  • Stel de temperatuur in op 180°C.
  • Laat de kip in ongeveer 1 uur gaar smoren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of rustiek brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay past perfect bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 420 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 32 g | Vet: 30 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 3 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Gevogelte / Groenten / Hoofdgerechten / Kip / Ovenschotel
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden