Skitaart

Skitaart

Skitaart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de merinque staafjes:

  • 100 gram eiwit 3 à 4 eieren zijn dat
  • 100 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker

Voor de vulling:

  • 1 grote pot kersen
  • 50 gram suiker
  • koffielepels aardappelzetmeel

Ingrediënten voor de topping:

  • 150 gram mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 70 gram poedersuiker

Instructies

  • Start eerst met het maken van de merinque staven.
  • Doe het eiwit in een schone en vetvrije kom.
  • Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en klop tot het eiwit zeer stijf is.
  • Voeg nu beetje voor beetje de poedersuiker toe en klop verder.
  • Doe de merinque in een spuitzak met een spuitmondje met een kleine opening.
  • Leg bakpapier op de bakplaat en spuit nu lange staven naast elkaar op de bakplaat.
  • Je hebt genoeg voor zo'n 3 bakplaten en het mag straks royaal op de vlaai komen te liggen dus leef je uit.
  • Bak de merinque in een oven ( liefst hetelucht ) op 80°C in ca 1.5 uur krokant.
  • Zet tijdens het bakken de deur van de oven op een kiertje zodat het vocht weg kan.
  • Ga tijdens het bakken van de merinque aan de slag met het deeg voor de bodem.
  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat deze een vijftal minuutjes draaien.
  • Zodra het deeg zich gaat vormen tot een bal voeg je het zout toe en nu laat je de machine nog een 25 minuten kneden.
  • Zet de kom nu op een warme en tochtvrije plaats en laat het deeg 1 uur rijzen.
  • Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap en leg je deze in de ingevette bodem.
  • Druk de zijkanten aan en prik gaatjes in de bodem met een vork.
  • Rol de randen van het deeg met een deegroller mooi af.
  • Leg bakpapier op de bodem en leg hierop bakparels of bakbonen of gedroogde spliterwten en bak nu de bodem af in een voorverwarmde oven van 200°C in ca 20 minuutjes.
  • Verwijder na het bakken onmiddellijk het bakpapier met de bakparels en de bakvorm en laat de bodem volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Doe de kersen met het grootste gedeelte van het sap in een steelpan.
  • Het andere restje sap doe je in een kopje.
  • Voeg hieraan 2 à 3 koffielepels aardappelzetmeel toe en roer tot een glad papje.
  • Voeg aan de kersen in de steelpan 50 gr suiker toe en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg het papje toe en roer goed door tot de kersen mooi zijn ingedikt.
  • Schenk de kersen in de vlaaibodem en verdeel het een beetje.
  • Zet de vlaai in de koelkast om af te koelen.
  • Breek de merinque staven in kleine stukjes.
  • Klop de slagroom samen met 150 gr mascarpone en 70 gr poedersuiker stijf.
  • Haal de bodem uit de koelkast en bedek de vlaai met een goede laag slagroom.
  • Strijk het geheel mooi af, het mag naar het midden toe iets dikker uitlopen.
  • Strooi nu royaal de merinque staafjes over de vlaai en dus licht met je handen aan.
  • Je taart is nu klaar om te serveren ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart