Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de merinque staafjes:
- 100 gram eiwit 3 à 4 eieren zijn dat
- 100 gram suiker
- 100 gram poedersuiker
Voor de vulling:
- 1 grote pot kersen
- 50 gram suiker
- 2½ koffielepels aardappelzetmeel
Ingrediënten voor de topping:
- 150 gram mascarpone
- 500 ml slagroom
- 70 gram poedersuiker
Instructies
- Start eerst met het maken van de merinque staven.
- Doe het eiwit in een schone en vetvrije kom.
- Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en klop tot het eiwit zeer stijf is.
- Voeg nu beetje voor beetje de poedersuiker toe en klop verder.
- Doe de merinque in een spuitzak met een spuitmondje met een kleine opening.
- Leg bakpapier op de bakplaat en spuit nu lange staven naast elkaar op de bakplaat.
- Je hebt genoeg voor zo'n 3 bakplaten en het mag straks royaal op de vlaai komen te liggen dus leef je uit.
- Bak de merinque in een oven ( liefst hetelucht ) op 80°C in ca 1.5 uur krokant.
- Zet tijdens het bakken de deur van de oven op een kiertje zodat het vocht weg kan.
- Ga tijdens het bakken van de merinque aan de slag met het deeg voor de bodem.
- Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat deze een vijftal minuutjes draaien.
- Zodra het deeg zich gaat vormen tot een bal voeg je het zout toe en nu laat je de machine nog een 25 minuten kneden.
- Zet de kom nu op een warme en tochtvrije plaats en laat het deeg 1 uur rijzen.
- Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap en leg je deze in de ingevette bodem.
- Druk de zijkanten aan en prik gaatjes in de bodem met een vork.
- Rol de randen van het deeg met een deegroller mooi af.
- Leg bakpapier op de bodem en leg hierop bakparels of bakbonen of gedroogde spliterwten en bak nu de bodem af in een voorverwarmde oven van 200°C in ca 20 minuutjes.
- Verwijder na het bakken onmiddellijk het bakpapier met de bakparels en de bakvorm en laat de bodem volledig afkoelen op een taartrooster.
- Doe de kersen met het grootste gedeelte van het sap in een steelpan.
- Het andere restje sap doe je in een kopje.
- Voeg hieraan 2 à 3 koffielepels aardappelzetmeel toe en roer tot een glad papje.
- Voeg aan de kersen in de steelpan 50 gr suiker toe en breng het geheel aan de kook.
- Voeg het papje toe en roer goed door tot de kersen mooi zijn ingedikt.
- Schenk de kersen in de vlaaibodem en verdeel het een beetje.
- Zet de vlaai in de koelkast om af te koelen.
- Breek de merinque staven in kleine stukjes.
- Klop de slagroom samen met 150 gr mascarpone en 70 gr poedersuiker stijf.
- Haal de bodem uit de koelkast en bedek de vlaai met een goede laag slagroom.
- Strijk het geheel mooi af, het mag naar het midden toe iets dikker uitlopen.
- Strooi nu royaal de merinque staafjes over de vlaai en dus licht met je handen aan.
- Je taart is nu klaar om te serveren ?