Champignons zijn eetbare paddenstoelen met een ronde witte hoed en een vrij neutrale smaak.
De meest bekende is de witte champignon, maar daarnaast zijn tegenwoordig ook de kastanje-, reuzen champignon en akkerpaddenstoel, portobello en amandelpaddenstoel in de winkels te vinden.
De witte champignon is de bekendste eetbare paddenstoel en is er in drie maten: de reuzen-, de middelgrote en de fijne champignon.
De witte champignon wordt het hele jaar door in ons eigen land geteeld.
Dat gebeurt in speciale ruimten waar met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd.
Omdat de champignon voor haar groei geen daglicht nodig heeft en de Nederlandse paddenstoelkweker de ideale groeiomstandigheden schept, is de champignon het hele jaar door verkrijgbaar.
Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk. Bewaren kan in de koelkast.
Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4 °C en 7 °C.
Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn.
Maak paddenstoelen bij voorkeur “droog” schoon.
Veeg ze schoon met een zacht borsteltje of een doekje. Doe dit pas vlak voor bereiding.
De oesterzwam is na de champignon de bekendste paddenstoel van Nederland.
Hij wordt in de allerhoogste kwaliteit geteeld.
De vorm van een oesterzwam lijkt op die van een oesterschelp, vandaar de naam.
Oesterzwammen worden geteeld op geprepareerd stro.
Bij de oogst worden ze in trossen geplukt en dan één voor één met de hand losgesneden.
De zachte smaak van oesterzwammen is heerlijk in bijvoorbeeld roomsauzen en in combinatie met fijne vlees- en vissoorten.
Oesterzwammen worden verpakt in doosjes of op schalen.
Laat ze in deze verpakking zitten en bewaar ze in de koelkast.
Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Maak de oesterzwammen schoon door ze voorzichtig schoon te wrijven met een stukje vochtig keukenpapier of een borsteltje.
De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees en mag maar een paar minuten worden verhit, anders verliest hij zijn stevigheid.
Oesterzwammen bevatten minder water dan champignons en slinken daarom niet bij de bereiding.
Shii-take op een mengsel van eikenzaagsel, tarwestro en water.
De shii-take heeft een plattere hoed dan de champignon.
De kleur varieert van lichtbruin tot donkerbruin met verschillende kleurnuances.
De steel is crèmekleurig, evenals de lamellen aan de onderzijde van de hoed.
De smaak en aroma zijn kruidig. De shii-take smaakt heerlijk in roerbakgerechten, maar ook in salades, soep en omelet.
De shii-takes worden verpakt in een doosje van 150 gram met deksel of op schaal met folie.
Zo kun je ze tot 1 á 2 weken in de koelkast bewaren.
In de diepvries is de bewaartijd wel 3 maanden.
Verse shii-take verliest bij de bereiding geen vocht, maar neemt deze wel op.
Om smaak- en kwaliteitsverlies te voorkomen, maak je ze schoon met een vochtig keukenpapiertje of een zacht borsteltje.
Doe dit pas vlak voor bereiding.
De hele paddenstoel is eetbaar.
Shii-take kan beter niet gekookt worden, in plaats daarvan kun je ze beter roerbakken in olie, gepaneerd frituren, stoven in bijvoorbeeld wijn, grillen met olie of in de oven in aluminiumfolie bereiden.
Voor alle methoden geldt: niet langer dan 5 minuten, anders wordt de shii-take taai.