Speculaastaart

Speculaastaart

Speculaastaart

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de vlaaibodem:
  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • Voor de banketbakkersroom:
  • ½ liter melk
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gram puddingpoeder
  • Voor de speculaasvulling:
  • ½ liter slagroom
  • 10 speculaas koekjes volledig fijn gemalen
  • 70 gram poedersuiker
  • Zaadjes van een vanillestokje
  • Voor de topping:
  • 10 speculaas koekjes volledig fijn gemalen

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen ( ik doe dit in de oven op 35°C ). Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
  • Bak de vlaai blind af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.
  • Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
  • Werkwijze banketbakkersroom:
  • Maak de banketbakkersroom door een 400 ml melk met de suiker aan de kook te brengen. Meng de overige 100 ml melk de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je de pudding af met plastic folie.
  • Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
  • Werkwijze speculaasvulling:
  • Klop de slagroom samen met de suiker en de zaadjes van een vanillestokje half stijf.
  • Voeg nu de gemalen speculaas toe en klop de slagroom verder tot ze volledig stijf is.
  • Opbouw vlaai:
  • Neem de bodem erbij en zet deze op een taartschotel.
  • Neem de banketbakkersroom en doe deze in een kom.
  • Mix de banketbakkersroom tot een mooie romige en klontervrije crème.
  • Vul de vlaaibodem met de banketbakkersroom.
  • Neem de speculaasvulling erbij en leg een mooie laag op de banketbakkersroom.
  • De vulling naar het midden toe iets bol ophopen.
  • Strijk mooi egaal af met een paletmes.
  • Strooi er nu de gemalen speculaas koekjes over en laat de vlaai nog even verder opstijven in de koelkast.
  • Werk eventueel de zijkant van de vlaai af met wat poedersuiker.

Notities / Tips / Wijnadvies

Leg voor het serveren van de vlaai 1 of 2 speculaas koekjes op de vlaai.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Feestdagen etc Sinterklaas