Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- Ingrediënten voor de vlaaibodem:
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 3 gram zout
- Voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder
- Voor de speculaasvulling:
- ½ liter slagroom
- 10 speculaas koekjes volledig fijn gemalen
- 70 gram poedersuiker
- Zaadjes van een vanillestokje
- Voor de topping:
- 10 speculaas koekjes volledig fijn gemalen
Instructies
- Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
- Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen ( ik doe dit in de oven op 35°C ). Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
- Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
- Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
- Bak de vlaai blind af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.
- Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
- Werkwijze banketbakkersroom:
- Maak de banketbakkersroom door een 400 ml melk met de suiker aan de kook te brengen. Meng de overige 100 ml melk de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
- Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook.
- Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je de pudding af met plastic folie.
- Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
- Werkwijze speculaasvulling:
- Klop de slagroom samen met de suiker en de zaadjes van een vanillestokje half stijf.
- Voeg nu de gemalen speculaas toe en klop de slagroom verder tot ze volledig stijf is.
- Opbouw vlaai:
- Neem de bodem erbij en zet deze op een taartschotel.
- Neem de banketbakkersroom en doe deze in een kom.
- Mix de banketbakkersroom tot een mooie romige en klontervrije crème.
- Vul de vlaaibodem met de banketbakkersroom.
- Neem de speculaasvulling erbij en leg een mooie laag op de banketbakkersroom.
- De vulling naar het midden toe iets bol ophopen.
- Strijk mooi egaal af met een paletmes.
- Strooi er nu de gemalen speculaas koekjes over en laat de vlaai nog even verder opstijven in de koelkast.
- Werk eventueel de zijkant van de vlaai af met wat poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Leg voor het serveren van de vlaai 1 of 2 speculaas koekjes op de vlaai.