Gari:
Japanse gember. Dunne plakjes gemberwortel, ingemaakt in zoute enzoete azijn. Ze hebben een roze kleur en smaken fris en tegelijk pikant. Na elke sushi kunt u een stukje gember eten om de mond te verfrissen.
Nori:
velletjes zeewier die om de sushi gewikkeld worden.
Wasabi:
Japanse mierikswortel, ofwel de groene pasta uit een tube die
bij sushi wordt geserveerd.
Sojasaus (van Kikkoman):
zoutig en gemaakt van sojabonen. Wordt
gebruikt
om de sushi in te dopen.
Kombu:
een dik soort zeewier, waar vaak bouillon van wordt getrokken;
het vormt de basis in veel Japanse recepten.
Tips:
Gebruik bij voorkeur Japanse rijst, want die is voor sushi het meest geschikt. Als u geen Japanse rijst kunt krijgen, is Thaise rijst het beste alternatief. Welke rijst u ook gebruikt, hij moet in ieder geval *PLAKKEN*. Voor 4 personen heeft u ± 3 kopjes rijst nodig (=450 gr). Was de rijst tot het water niet meer troebel is; giet hem dan af en voeg 31/2 kopje water toe. Voeg een stukje kombu van ± 10 x 10 cm toe en laat het een ± 10 minuten staan. Het koken van de rijst geschiedt in de meeste Japanse huishoudens in de rijstkoker, maar als u geen rijstkoker heeft, zet de pan dan gewoon op het vuur, draai het, als het water kookt, laag, laat het ± 10 minuten laag staan, zet het dan weer even hoog, zet het gauw uit, laat de rijst nog eens ± 5 minuten staan en giet hem af. Gooi de kombu weg. De rijst mag wat harder zijn dan u hem gewoonlijk eet. Meng voor het smaakje 1/2 kopje rijstazijn (‘su’), 11/2-2 eetlepels basterdsuiker en ± 1 theelepel zout door elkaar en meng dit op de volgende manier door de rijst: doe de rijst in een tamelijk grote, lage kom (de echte zijn van hout) en *strooi* het mengsel er doorheen, terwijl u de rijst met een grote platte lepel (bij voorkeur van hout of plastic) met vlugge, ‘hakkerige’ bewegingen voortdurend omschept. Laat iemand, terwijl u dit doet, met een waaier over de rijst waaien. Let wel: dit is niet zomaar een betekenisloos ritueel, maar heel belangrijk voor de smaak van de sushi! Laat de rijst tenslotte geheel afkoelen.