Terracotta broodjes

Terracotta broodjes

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • kleine terracottapotjes, niet-geëmailleerd bodem 4 cm, bovenwijdte 7 cm, hoogte 6 cm

Ingrediënten

  • Voor 20 stuks:
  • 120 g roggebloem
  • 350 g tarwebloem
  • 8 g zout
  • 15 g verse gist
  • 150 g lauwe melk
  • 120 g lauw water
  • 40 g gesmolten boter
  • 1 eetlepel vers gehakte bieslook
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 1 eetlepel vers gehakte salie
  • Afwerking:
  • eventueel zaadjes om te bestrooien

Instructies

  • Zeef de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje en strooi er wat bloem van de zijkant over.
  • Laat de kom een kwartiertje afgedekt staan op een warme plaats.
  • Voeg het water, de gesmolten boter en toe en kneed 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
  • Was en droog intussen de kruiden en snij ze fijn.
  • Voeg deze tijdens de laatste 3 minuten van het kneden toe aan het deeg zodat de kruiden goed verdeeld zitten in het deeg.
  • Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat het anderhalf uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg, en kneed het kort even door.
  • Verdeel het deeg in deegstukjes van circa 50 g.
  • Laat ze even afgedekt met een handdoek rusten.
  • Vet intussen de terracotta-potjes in met malse boter en bebloem ze.
  • Klop de overtollige bloem af.
  • Bol de deegstukjes op en doe de bolletjes in de potjes.
  • Laat ze afgedekt rijzen gedurende 45 minuten tot het deeg enkele cm boven de potjes uitkomt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Benevel met een plantenspuit de bovenkant van de broodjes met water.
  • Knip indien gewenst even in met een schaar.
  • Bak de broodjes ongeveer 25 à 30 minuten goudbruin, en laat ze afkoelen in de potjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Om nieuwe terracotta bloempotjes voor te bereiden en waterdicht te maken, kan je ze best eerst afwassen. Daarna langs binnen- en buitenkant even invetten met olie en bak ze enkele keren een 20-tal minuten in een oven van 200°C.
Hou je van een topping, dan kan je natuurlijk naar wens de bovenkant even in maan- of sesamzaad drukken. Maar ook gedroogde kruiden of gewoonweg bloem is leuk.
Haal de broodjes uit de potjes voor een picknick buitenshuis of zet ze met potje op je feesttafel.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Brood
Land van herkomst België
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch