Insalata belga
Witlofsalade met gorgonzola (Belgische salade) of Indivia belga (Belgische andijvie) is de Italiaanse benaming voor witlof. Ondanks de vermeende buitenlandse herkomst wordt witlof in Italië regelmatig gegeten. Naast de overbekende ovenschotel met ham en kaas wordt de enigszins bittere groente vaak gecombineerd met gorgonzola, de beroemde Italiaanse blauwschimmelkaas.
Ingrediënten
Instructies
- Verwijder de buitenste, grootste blaadjes van de witlof en hou deze achter ter decoratie.
- Snij de rest van witlof in kleinere stukjes.
- Schil de appel en snipper in kleine stukjes.
- Verkruimel de blauwschimmelkaas.
- Maak een dressing van mayonaise, yoghurt en citroensap.
- Voeg de kleingesneden witlof en appel toe en vervolgens de helft van de verkruimelde schimmelkaas.
- Maak op smaak met een beetje peper (de schimmelkaas is zout, dus toevoeging van zout is waarschijnlijk niet nodig). Liefhebbers kunnen een paar druppels vloeibare honing toevoegen.
- Gebruik de achtergehouden witlofblaadjes als schuitjes om te vullen met de salade of gebruik deze als decoratie. Verdeel de rest van de verkruimelde gorgonzola over de salade.
Notities / Tips / Wijnadvies
DOE EENS IETS ANDERS

En serveer deze witlofsalade in conservenblikjes die je hiermee een tweede leven geeft.
Tips:
Ook lekker om peer i.p.v. appel te gebruikenVoeg een paar walnoten toe (extra calorieën…..)
Wij zijn gek op blauwschimmelkaas, voor anderen is het wellicht raadzaam om iets minder schimmelkaas te gebruiken.