Asperges voorzichtig wassen en ca. 15 minuten in koud water leggen.
Van asperges aan onderkant ca. 2 à 3 cm afsnijden.
Intussen in pan ruim water met zout aan de kook brengen.
Asperges in kokend water in ca. 10 minuten beetgaar koken.
Intussen in kommetje olie, azijn, vermout en honing tot marinade kloppen.
Op smaak brengen met zout en peper.
In vergiet asperges afspoelen onder koud water en goed laten uitlekken.
Asperges met kopjes naar één kant op platte schaal leggen en marinade erover schenken. Asperges ca. 1 uur bij kamertemperatuur wegzetten, af en toe voorzichtig omscheppen.
Bereiden:
Asperges met kopjes aan één kant over vier borden verdelen.
Bestrooien met peper.
Plakjes ham en mortadella om-en-om dubbelgevouwen naast asperges leggen. Basilicumblaadjes van takjes nemen en in reepjes snijden.
Over asperges strooien.
Serveren met pan con noci (voorgebakken Italiaans notenstokbrood, AH).