250gkastanjechampignonsschoongeborsteld en in stukken gesneden
50groomboter
100gPecorino Romano kaasgeraspt
Zout en peper naar smaak
Instructies
Verwarm 1 eetlepel olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook glazig.
Voeg de gedroogde tijm en risottorijst toe.
Roer goed door.
Schenk de rode wijn erbij wanneer de rijstkorrels glanzen.
Roer goed door.
Laat op laag vuur zachtjes koken tot alle wijn is opgenomen, roer regelmatig door.
Voeg scheutje voor scheutje de bouillon toe.
Wacht telkens met de volgende scheut totdat het vocht van de vorige scheut helemaal door de rijst is opgenomen.
Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kastanjechampignons 5 minuten op hoog vuur.
Schep de gebakken champignons, behalve 2 eetlepels, door de risotto.
Laat nog 5-10 minuten koken tot de rijst gaar is.
Haal de pan van het vuur en roer de boter en tweederde van de kaas door de risotto.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat 2-5 minuten met de deksel op de pan staan tot de risotto mooi romig is.
Verdeel de risotto over vier borden, schep de overgebleven champignons erover en bestrooi met de rest van de kaas en wat (versgemalen) peper.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze romige risotto met kastanjechampignons als hoofdgerecht met een frisse groene salade aan de zijde.
Wijnadvies:
Voor deze romige risotto met kastanjechampignons zou een mooie droge witte wijn goed passen. Een Chardonnay met een lichte houtlagering kan goed samengaan met de romigheid van de risotto en de aardse smaken van de champignons. Een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc kunnen ook goede keuzes zijn vanwege hun frisheid en fruitige tonen die het gerecht mooi aanvullen. Als je liever rood drinkt, kan een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir ook goed werken, vooral als je de voorkeur geeft aan rode wijn.