Ga terug
Email Link
Afdrukken
Notities
Kleiner
Normaal
Groter
Origineel Engels Kerstkalkoen Recept
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten:
Voor de vulling:
▢
450
gr
kastanjepuree
▢
700
gr
varkensgehakt
▢
450
gr
geschilde en gehakte goudrenet
▢
1
fijngehakte ui
▢
1
geklutst ei
▢
Zout
▢
peper
▢
Meng alle ingrediënten door elkaar
behalve het ei. Meng dat er later door voor het
▢
binden.
Voor de kalkoen:
▢
1
kalkoen
▢
175
gr
boter
▢
225
gr
vet spek
▢
Zout
▢
peper
Instructies
Vul de kalkoen door de vulling vanaf de nek richting borst onder het vel te schuiven (niet te
vast aandrukken, want de vulling zet wat uit); zet de huidflap van de nek vast met een
prikkertje en stop de rest in de lichaamsholte.
Smeer de kalkoen in met boter, doe er zout en peper naar smaak op en leg hierover de plakken vet spek.
Leg een paar grote stukken aluminiumfolie in een braadslee, leg de kalkoen erop en pak
hem in het folie in.
Bak een kalkoen van 4 1/2 kg 30 minuten op 220°C en dan 2 1/2-3 uur op 175°C.
Verwijder daarna het folie en het spek, zet de oven op 200°C en laat de kalkoen in 40
minuten bruin worden.
Gedurende deze periode moet het vlees steeds worden bedropen.
Haal de kalkoen uit de oven en laat hem voor het aansnijden nog even staan.
Het braadvocht kunt u als jus gebruiken; giet het in een grote sauspan, schep het meeste
vet eraf, roer er twee eetlepels bloem door, schenk er een beetje kippenbouillon bij en laat
de saus op een zacht vuurtje inkoken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met gepofte of (echt Engels) geroosterde aardappels (geschilde hele aardappels in
de oven gaar roosteren) en natuurlijk veenbessencompote.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Gevogelte
/
Kalkoen
Feestdagen etc
Kerst