Origineel Engels Kerstkalkoen Recept

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten:

    Voor de vulling:

    • 450 gr kastanjepuree
    • 700 gr varkensgehakt
    • 450 gr geschilde en gehakte goudrenet
    • 1 fijngehakte ui
    • 1 geklutst ei
    • Zout
    • peper
    • Meng alle ingrediënten door elkaar behalve het ei. Meng dat er later door voor het
    • binden.

    Voor de kalkoen:

    • 1 kalkoen
    • 175 gr boter
    • 225 gr vet spek
    • Zout
    • peper

    Instructies

    • Vul de kalkoen door de vulling vanaf de nek richting borst onder het vel te schuiven (niet te
    • vast aandrukken, want de vulling zet wat uit); zet de huidflap van de nek vast met een
    • prikkertje en stop de rest in de lichaamsholte.
    • Smeer de kalkoen in met boter, doe er zout en peper naar smaak op en leg hierover de plakken vet spek.
    • Leg een paar grote stukken aluminiumfolie in een braadslee, leg de kalkoen erop en pak
    • hem in het folie in.
    • Bak een kalkoen van 4 1/2 kg 30 minuten op 220°C en dan 2 1/2-3 uur op 175°C.
    • Verwijder daarna het folie en het spek, zet de oven op 200°C en laat de kalkoen in 40
    • minuten bruin worden.
    • Gedurende deze periode moet het vlees steeds worden bedropen.
    • Haal de kalkoen uit de oven en laat hem voor het aansnijden nog even staan.
    • Het braadvocht kunt u als jus gebruiken; giet het in een grote sauspan, schep het meeste
    • vet eraf, roer er twee eetlepels bloem door, schenk er een beetje kippenbouillon bij en laat
    • de saus op een zacht vuurtje inkoken.

    Notities / Tips / Wijnadvies

    Serveer met gepofte of (echt Engels) geroosterde aardappels (geschilde hele aardappels in
    de oven gaar roosteren) en natuurlijk veenbessencompote.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Recept categorieën Gevogelte / Kalkoen
    Feestdagen etc Kerst