Origineel Engels Kerstkalkoen Recept
Ingrediënten
Ingrediënten:
Voor de vulling:
Instructies
- Vul de kalkoen door de vulling vanaf de nek richting borst onder het vel te schuiven (niet te
- vast aandrukken, want de vulling zet wat uit); zet de huidflap van de nek vast met een
- prikkertje en stop de rest in de lichaamsholte.
- Smeer de kalkoen in met boter, doe er zout en peper naar smaak op en leg hierover de plakken vet spek.
- Leg een paar grote stukken aluminiumfolie in een braadslee, leg de kalkoen erop en pak
- hem in het folie in.
- Bak een kalkoen van 4 1/2 kg 30 minuten op 220°C en dan 2 1/2-3 uur op 175°C.
- Verwijder daarna het folie en het spek, zet de oven op 200°C en laat de kalkoen in 40
- minuten bruin worden.
- Gedurende deze periode moet het vlees steeds worden bedropen.
- Haal de kalkoen uit de oven en laat hem voor het aansnijden nog even staan.
- Het braadvocht kunt u als jus gebruiken; giet het in een grote sauspan, schep het meeste
- vet eraf, roer er twee eetlepels bloem door, schenk er een beetje kippenbouillon bij en laat
- de saus op een zacht vuurtje inkoken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met gepofte of (echt Engels) geroosterde aardappels (geschilde hele aardappels in
de oven gaar roosteren) en natuurlijk veenbessencompote.
de oven gaar roosteren) en natuurlijk veenbessencompote.