200gramwinterwortelgeschild en in blokjes gesneden
1uiin ringen gesneden
250grampreiin ringen gesneden
1bosjeraapstelengewassen en fijngesneden
Instructies
Stoom de aardappelblokjes in een ruime stoomovenpan met gaatjes.
Stoomfunctie: 100 °C, ongeveer 20 minuten.
Of in de drukstoomoven: 120°C, ongeveer 6-7 minuten.
Pureer de gestoomde aardappelen met de melk en de boter.
Verdeel de puree in drie gelijke porties.
Stoom de preiringen kort in een stoomovenpan met gaatjes (1 minuut).
Meng de winterpeen en ui door één portie puree.
Meng de prei door een andere portie puree.
Meng de gesneden raapstelen door de laatste portie puree.
Breng de stamppotten op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Verwarm de stamppotten voor het serveren nog even in de stoomoven:
Stoomfunctie: 95°C, 15-20 minuten.
Vorm van elke stamppot een mooie quenelle op een verwarmd bord.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met een stukje sukade, gestoofd in bokbier.Als je de wortelblokjes en ui niet rauw wilt verwerken, kun je ze samen met de prei stomen in een aparte stoomovenpan met gaatjes.
Wijnadvies:
Deze stamppotten passen goed bij een stevig bokbier, maar als je liever wijn drinkt, probeer dan een droge Riesling of een frisse Sauvignon Blanc.